Yardım:Kategori Düzeni

Fenpedia sitesinden

Fen Ansiklopedisi'nde kategori düzeni çok önemli bir yerdedir. Siteye gelen kullanıcıların rahatça aradığı bulması için olan öneminden ziyade otomatik test ve sınav hazırlama sistemlerine ve görünüm inşasında var olan kategori sistemleri kullanılır. Bu nedenle eklenen her sayfanın ve sorunun kategorisi eklenmek zorundadır.

Şu an sitemizde KONULAR, SINAVLAR, TESTLER, SORULAR, UYGULAMALAR, DENEYLER ve MERAKLISINA olmak üzere 7 kategori ağacı ve 400 den fazla kategori bulunmaktadır ve yazıların bu kategorilerin hangisine ait olduğu eksiksiz girilmesi gerekmektedir. Kategori ağaçlarını buraya tıklayarak ağacın ismini girerek inceleyebilirsiniz.

Kategori girmeden önce 'noinclude' kodunu kullanmanız gereklidir. Bu kod sayfanızı başka bir sayfa içine çekmek istediklerinde kategori listelerinin de taşınmasına mani olacaktır. Kategoriler ve arasına yazılmalıdır.

<noinclude>[[Kategori:ORTAOKUL KONULARI]]</noinclude>
Eklediğiniz Konunun Kategorilerini Eklemek;

"MEVSİMLER VE İKLİM ÖZETİ" diye bir yazı eklediğimizi varsayalım. Öncelikle yazdığımız bir konu ve bakmamız gereken kısım KONULAR kategori ağacı olacak. Linke tıklayıp kategori ağacını sırasıyla açalım. İlk olarak 'KONULAR' kısmındayız. İkinci kısımda 'ORTAOKUL KONULARI', 3. kısımda '8.SINIF KONULARI', 4. KISIMDA '8.SINIF MEVSİMLER VE İKLİM KONULARI' bizim eklemek istediğimiz konunun yol haritası diyebiliriz. Burada konumuz 4. adımında altında yer aldığını unutmayalım. Yani konumuzu 4 kategoriye de dahil etmeliyiz.

Ekleyeceğimiz kategoriler; 'KONULAR' , 'ORTAOKUL KONULARI', '8.SINIF KONULARI' ve '8.SINIF MEVSİMLER VE İKLİM KONULARI' olmalıdır. Bu noktada kaynağı düzenle seçeneğiyle diğer editöre geçip sayfanın sonun aşağıdaki kodu girmemiz gerekiyor.

[[Kategori:KONULAR]][[Kategori:ORTAOKUL KONULARI]][[Kategori:8.SINIF KONULARI]][[Kategori:8.SINIF MEVSİMLER VE İKLİM KONULARI]]

Not: burada bulunan 8.SINIF ANA KONULAR kategorisi her üniteden bir sayfa olarak temel anlatım sayfalarını barındırır. Bu nedenle bu kategoriyi sayfanıza eklemeyiniz.

Eklediğiniz Sınavın Kategorilerini Eklemek;

Sınav eklediğimiz için hemen kategori ağacımızdan SINAVLAR Kategori ağacına girelim.

'MEVSİMLER VE İKLİM KONUSU İÇİN KOLAY BİR SINAV' bizim hazırladığımız sınavımız dediğimizde kategori ağacında sırasıyla 'SINAVLAR', 'ORTAOKUL SINAVLARI' , '8.SINIF SINAVLARI' ve '8.SINIF MEVSİMLER VE İKLİM SINAVLARI' yolunu izlemiş oluyoruz ve 4 kategoriyi de sayfamızın sonuna ekliyoruz:

[[Kategori:SINAVLAR]][[Kategori:ORTAOKUL SINAVLARI]][[Kategori:8.SINIF SINAVLARI]][[Kategori:8.SINIF MEVSİMLER VE İKLİM SINAVLARI]]

'8. SINIF I. ARA SINAVI' olarak bir sınav oluşturduk diyelim. Bu sefer 'SINAVLAR', 'ORTAOKUL SINAVLARI' , '8.SINIF SINAVLARI' olmak üzere eklememiz gereken 3 kategori olacaktır:

[[Kategori:SINAVLAR]][[Kategori:ORTAOKUL SINAVLARI]][[Kategori:8.SINIF SINAVLARI]]
Eklediğiniz Teste Kategorilerini Eklemek;

Test eklediğimiz için kategori ağacımızdan TESTLER Kategori ağacına girelim.

'MEVSİMLER VE İKLİM KONUSU İÇİN KOLAY BİR TETS' bizim hazırladığımız sınavımız dediğimizde kategori ağacında sırasıyla 'TESTLER', 'ORTAOKUL TESTLERİ' , '8.SINIF TESTLERİ' ve '8.SINIF MEVSİMLER VE İKLİM TESTLERİ' yolunu izlemiş oluyoruz ve 4 kategoriyi de sayfamızın sonuna ekliyoruz:

[[Kategori:TESTLER]][[Kategori:ORTAOKUL TESTLERİ]][[Kategori:8.SINIF TESTLERİ]][[Kategori:8.SINIF MEVSİMLER VE İKLİM TESTLERİ]]
Eklediğiniz Uygulamaya Kategorilerini Eklemek;

Uygulama eklediğimiz için kategori ağacımızdan UYGULAMALAR Kategori ağacına girelim.

'MEVSİMLER VE İKLİM KONUSU İÇİN KOLAY BİR UYGULAMA' bizim hazırladığımız sınavımız dediğimizde kategori ağacında sırasıyla 'UYGULAMALAR', 'ORTAOKUL UYGULAMALARI' , '8.SINIF UYGULAMALARI' ve '8.SINIF MEVSİMLER VE İKLİM UYGULAMALARI' yolunu izlemiş oluyoruz ve 4 kategoriyi de sayfamızın sonuna ekliyoruz:

[[Kategori:UYGULAMALAR]][[Kategori:ORTAOKUL UYGULAMALARI]][[Kategori:8.SINIF UYGULAMALARI]][[Kategori:8.SINIF MEVSİMLER VE İKLİM UYGULAMALARI]]
Eklediğiniz Deneye Kategorilerini Eklemek;

Deney eklediğimiz için kategori ağacımızdan DENEYLER Kategori ağacına girelim.

'MEVSİMLER VE İKLİM KONUSU İÇİN KOLAY BİR DENEY' bizim hazırladığımız sınavımız dediğimizde kategori ağacında sırasıyla 'DENEYLER', 'ORTAOKUL DENEYLERİ' , '8.SINIF DENEYLERİ' ve '8.SINIF MEVSİMLER VE İKLİM DENEYLERİ' yolunu izlemiş oluyoruz ve 4 kategoriyi de sayfamızın sonuna ekliyoruz:

[[Kategori:DENEYLER]][[Kategori:ORTAOKUL DENEYLERİ]][[Kategori:8.SINIF DENEYLERİ]][[Kategori:8.SINIF MEVSİMLER VE İKLİM DENEYLERİ]]
Eklediğiniz Soruya Kategorilerini Eklemek;

Soruları eklerken kullandığımız kategori sayfaları daha fazla olacaktır. Fakat her sorunun düzgün bir şekilde kategorileşmesi oldukça önemlidir.

Hazırlanan sorunun başlığı önemli olmasa da gönüllü yazarlığınız verilmesi ile birlikte size bir seri soru ekleme numarası verilecektir. (Eğer size verilen bir numara sistemi yok ise mutlaka isteyin. Bu numara sistemi binlerce sorunun başlıklarının birbirine karışmaması için kullanılmaktadır. Gireceğiniz soru ŞABLON'a eklenecek ve SORU klasörü altında olacaktır ."ŞABLON:SORU:1000202 şeklinde bir başlıkta oluşur." Sorunun başlığı bu noktada eklenecek kategoriye etkisi olmayacak sorunun içeriği önemli olacaktır.

Şu anda sistemde TEST SORULARI, DOĞRU-YANLIŞ SORULARI, SORU-CEVAP SORULARI ve BOŞLUK DOLDURMA SORULARI bulunmaktadır. Bunlar için ayrı ayrı kategori eklenişlerine bakalım;

TEST SORULARI'na kategori eklemek;

Hazırladığımız test sorusunun konusu "MEVSİMLER VE İKLİM" konusu için olduğunu varsayalım. Soru eklediğimiz için kategori ağacımızdan SORULAR Kategori ağacına girelim.

Kategori ağacında sırasıyla izlediğimiz yol; SORULAR, ORTAOKUL SORULARI, ORTAOKUL TEST SORULARI, 8.SINIF TEST SORULARI, 8.SINIF MEVSİMLER VE İKLİM TEST SORULARI şeklinde 5 adımda gerçekleşecektir. Yani sorumuza aşağıdaki gibi 5 kategori eklemeliyiz.

[[Kategori:SORULAR]][[Kategori:ORTAOKUL SORULARI]][[Kategori:ORTAOKUL TEST SORULARI]][[Kategori:8.SINIF TEST SORULARI]][[Kategori:8.SINIF MEVSİMLER VE İKLİM TEST SORULARI]]

DOĞRU-YANLIŞ SORULARI'na kategori eklemek;

Hazırladığımız doğru-yanlış sorusunun konusu "MEVSİMLER VE İKLİM" konusu için olduğunu varsayalım. Soru eklediğimiz için kategori ağacımızdan SORULAR Kategori ağacına girelim.

Kategori ağacında sırasıyla izlediğimiz yol; SORULAR, ORTAOKUL SORULARI, ORTAOKUL DOĞRU-YANLIŞ SORULARI, 8.SINIF DOĞRU-YANLIŞ SORULARI, 8.SINIF MEVSİMLER VE İKLİM DOĞRU-YANLIŞ SORULARI şeklinde 5 adımda gerçekleşecektir. Yani sorumuza aşağıdaki gibi 5 kategori eklemeliyiz.

[[Kategori:SORULAR]][[Kategori:ORTAOKUL SORULARI]][[Kategori:ORTAOKUL DOĞRU-YANLIŞ SORULARI]][[Kategori:8.SINIF DOĞRU-YANLIŞ SORULARI]][[Kategori:8.SINIF MEVSİMLER VE İKLİM DOĞRU-YANLIŞ SORULARI]]

BOŞLUK DOLDURMA SORULARI'na kategori eklemek;

Hazırladığımız boşluk doldurma sorusunun konusu "MEVSİMLER VE İKLİM" konusu için olduğunu varsayalım. Soru eklediğimiz için kategori ağacımızdan SORULAR Kategori ağacına girelim.

Kategori ağacında sırasıyla izlediğimiz yol; SORULAR, ORTAOKUL SORULARI, ORTAOKUL BOŞLUK DOLDURMA SORULARI, 8.SINIF BOŞLUK DOLDURMA SORULARI, 8.SINIF MEVSİMLER VE İKLİM BOŞLUK DOLDURMA SORULARI şeklinde 5 adımda gerçekleşecektir. Yani sorumuza aşağıdaki gibi 5 kategori eklemeliyiz.

[[Kategori:SORULAR]][[Kategori:ORTAOKUL SORULARI]][[Kategori:ORTAOKUL BOŞLUK DOLDURMA SORULARI]][[Kategori:8.SINIF BOŞLUK DOLDURMA SORULARI]][[Kategori:8.SINIF MEVSİMLER VE İKLİM BOŞLUK DOLDURMA SORULARI]]