Kullanıcı:Fenpedia

Fen Ansiklopedisi sitesinden
06.03, 28 Ekim 2021 tarihinde Fenpedia (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 2273 numaralı sürüm (→‎Konu)

Şablon/a.css ve Şablon/a.js <templatestyles src="/a.js"> <div id="demo"></div> <templatestyles src="/a.css" /> <div id="demo"></div> <div></div>

Açılır tablo uygulaması

Açılmadan Önceki Yazı
Tablo Başlık1 Tablo Başlık2
tablo1 tablo2
tablo1 tablo2
asd
asdadadsdasad

If you click on the "Hide" button, I will disappear.

<button id="hide">Hide</button> <button id="show">Show</button>

en son ekleneneler

Kısaltmalar listesi:
Y
Bu değişiklikle yeni bir sayfa oluşturuldu (ayrıca yeni sayfalar listesine bakınız)
k
Bu bir küçük değişiklik
b
Bu değişiklik bir bot tarafından yapıldı
(±123)
Sayfa boyutundaki değişikliğin bayt bazında değeri

9 Haziran 2024

     22.05 Silme günlüğü Fenpedia mesaj katkılar, Dosya:B 290120187NVjvS9Ln0SuooqB40lh6MpRe.jpg sayfasını sildi ‎(Çift/kopya dosya: eski içerik: "== Özet == İkeanın kurucusu :DD noldu burda bu bilgiyi bulamazsın sanmıştın deil mi :D" ve katkıda bulunmuş olan tek kullanıcı "Ydalgaci" (mesaj))

GRAFİK

<graph> Şablon:GraphChart </graph> Şablon:GraphChart

Konu

Son yörüngesinde 1, 2 ve 3 elektron bulunduran atomlar elektron vermeye yatkındırlar. Elektron verdiklerinde (+) değerlik alarak katyon oluştururlar. (Helyum hariç Soygaz olduğu için ) Son yörüngesinde 5,6 ve 7 elektron bulunduranlar elektron almaya yatkındırlar. Elektron aldıklarında (–) değerlik alarak anyon oluştururlar. Bir atom son yörüngesindeki elektron sayısını 2’ye tamamlayarak soy gaza benzer ise bu duruma Dublet Kuralı denir. Bir atomun son yörüngesindeki elektron sayısını 8’e tamamlayarak soy gaza benzemesine ise Oktet Kuralı denir.

Örneğin; Al ⇒ Al+3 + 3e- Durumuna baktığımızda Alüminyum atomu 3 elektronunu vererek katyon iyonu oluşturmuştur. Normal halde 13 elektronu bulunan Alüminyum atomunun birinci yörüngesinde 2e- ikinci yörüngesinde 8e- ve üçüncü yörüngesinde 3e- bulunurken iyon haline geçtiğinde son yörüngesindeki 3 e- 'nu kaybederek kararlı hale geçer.

Alüminyum Atomu
Alüminyum İyonu