Gökyüzündeki Komşumuz: Güneş
GÜNEŞ

Dünyamız için ısı ve ışık kaynağıdır. Güneş Dünyaya en yakın, samanyolu galaksisi içerisinde bulunan 200.000 yıldızdan bir tanesidir. Dünyamız için ısı ve ışık kaynağıdır. Güneş’in sıcaklığı yüzeyinde 6.000 çekirdeğinde ise 15 milyon santigrat derecedir. Güneşin vermiş olduğu enerji Dünyadaki yaşamın kaynağıdır. Güneş olmasaydı Dünyada yaşamda olamazdı.
Güneş gözlemlerinde farklı araçlar kullanmak gerekir. Doğrudan Güneşi gözlemlemek zararlıdır. Bu nedenle bilim adamları Güneş gözlemlerinde farklı filtreler kullanırlar. Güneşin yaydığı ışık beyaz renktedir.

Hacmi Dünya’ya göre çok büyüktür. Güneş’in içine 1 milyon Dünya sığabilir. Dünya Gibi Güneşte küre şeklindedir. Bilim insanlarının yaklaşık 5 milyar yıl önce oluştuğunu düşündüğü Güneş, orta büyüklükte bir yıldızdır. Güneş Dünya’ya 150 milyon kilometre uzaktadır. Bu uzaklık Güneşin boyutlarını daha küçük algılamamıza neden olur.
Güneş’in yapısı gazlarda oluşmuştur. Güneş’in çok büyük bir kısmı hidrojen atomlarından oluşmaktadır. (% 71 Hidrojen, % 26,5 Helyum, % 2,5 diğerleri...) Güneş’inde Dünya gibi katmanları vardır. Güneş’in katmanları iç katmanlar ve Güneş Atmosferi olarak ikiye ayırabiliriz. İç katmanlar: Çekirdek, Işınım Katmanı ve Konveksiyon Katmanı vardır. Güneş Atmosferi: Fotosfer (Işık Küre), Kromosfer (Renk Küre), Geçiş Bölgesi ve Korona (Taç) katmanları vardır.
Güneş kendi ekseni etrafında ve Samanyolu galaksisi içerisinde dönme hareketi yapmaktadır. Kendi ekseni etrafında bir turunu 25 günde tamamlar. Güneş kendi ekseni etrafında batıdan doğuya doğru döner. (Saat yönünün tersi.)
Güneş yüzeyinde kısmen soğuk olan kısımlar bulunur. Bu bölgelere Güneş Lekeleri denir. Kendi yaptığı teleskopla Güneş’te oluşan lekeleri ilk gözlemleyen kişi Galileo Galilei‘dir. Galileo Galilei Güneş lekelerinin hareket ettiğini gözlemleyerek Güneş’in kendi ekseni etrafında döndüğünü bulmuştur.