Kullanıcı:Fenpedia: Revizyonlar arasındaki fark

Fen Ansiklopedisi sitesinden
97. satır: 97. satır:


  Kimyasal tepkimeye giren maddelerin toplam kütlesi ile tepkimeden çıkan maddelerin toplam kütleleri birbirine eşittir. Buna '''kütlenin korunumu kanunu''' denir. Bir başka değişle madde vardan yok olmaz, yoktan da madde var edilemez.
  Kimyasal tepkimeye giren maddelerin toplam kütlesi ile tepkimeden çıkan maddelerin toplam kütleleri birbirine eşittir. Buna '''kütlenin korunumu kanunu''' denir. Bir başka değişle madde vardan yok olmaz, yoktan da madde var edilemez.
=== YANMA TEPKİMESİ ===
Bir maddenin oksijenle (O<sub>2</sub>) tepkimeye girmesine '''yanma'''  denir.   Yanma tepkimeleri her zaman çevreye ısı enerjisi yayar ve kendiliğinden devam eder.   Bir yanma tepkimesi için; Yanıcı madde, Oksijen (hava) ve Tutuşma Sıcaklığı gerekir.   Havasız (O<sub>2</sub>’siz) ortamda yanma olmaz. Bu nedenle yanan bir maddeyi söndürmek için önce hava ile teması kesmek gerekir.   Tüm yanma olayları odunun veya kağıdın yanması gibi bir anda veya alev çıkararak gerçekleşmez. Demirin veya metallerin paslanması da bir yanma olayıdır. Fakat bu olay '''yavaş yanma''' adını alır. Aynı zamanda bu olaya '''oksitlenme''' de denir. Yanma tepkimeleri sonucu <u>genelde</u> açığa CO<sub>2</sub> (karbondioksit) ve su açığa çıkar.

11.59, 28 Ekim 2021 tarihindeki hâli

Şablon/a.css ve Şablon/a.js <templatestyles src="/a.js"> <div id="demo"></div> <templatestyles src="/a.css" /> <div id="demo"></div> <div></div>

Açılır tablo uygulaması

Açılmadan Önceki Yazı
Tablo Başlık1 Tablo Başlık2
tablo1 tablo2
tablo1 tablo2
asd
asdadadsdasad

If you click on the "Hide" button, I will disappear.

<button id="hide">Hide</button> <button id="show">Show</button>

en son ekleneneler

Kısaltmalar listesi:
Y
Bu değişiklikle yeni bir sayfa oluşturuldu (ayrıca yeni sayfalar listesine bakınız)
k
Bu bir küçük değişiklik
b
Bu değişiklik bir bot tarafından yapıldı
(±123)
Sayfa boyutundaki değişikliğin bayt bazında değeri

13 Mayıs 2024

     02.16  Örnek Resimler farkgeçmiş −104.064 Fenpedia mesaj katkılar (Sayfa içeriği "Bu sayfa yenilenmektedir." ile değiştirildi) Etiket: İçerik değiştirildi
     02.15  Örnek Tasarımlar farkgeçmiş −240.749 Fenpedia mesaj katkılar (Sayfa içeriği "Bu sayfa Yenilenmektedir..." ile değiştirildi) Etiket: İçerik değiştirildi

24 Nisan 2024

     11.00 Kullanıcı oluşturma günlüğü Hasan0341 mesaj katkılar kullanıcı hesabı oluşturuldu ‎

23 Nisan 2024

     07.45  Kullanıcı:Fenpedia‎‎ 2 değişiklik geçmiş +14 [Fenpedia‎ (2×)]
     
07.45 (güncel | önceki) +5 Fenpedia mesaj katkılar Etiket: Görsel düzenleme
     
06.55 (güncel | önceki) +9 Fenpedia mesaj katkılar Etiket: Görsel düzenleme
     07.39  MediaWiki:Sidebar/Group:sysop farkgeçmiş −69 Fenpedia mesaj katkılar (Sayfa boşaltıldı) Etiket: Boşaltma

GRAFİK

<graph> Şablon:GraphChart </graph> Şablon:GraphChart

Kimyasal Tepkimelerin Özellikleri

  • Madde özelliklerini kaybeder yeni madde oluşur.
  • Kimyasal özellikler değişir.
  • Atomlar arasındaki kimyasal bağlar kopar.
  • Kimyasal tepkimeye giren atomların türü ve sayısı değişmez.
  • Kimyasal tepkimeler sırasında madde moleküllerindeki atomları veya iyonları bir arada tutan bağlar kırılır(kopar) ve yeniden düzenlenerek yeni bağlar oluşur.
  • Bileşikler kimyasal tepkimeler sonucunda oluşur.
  • Canlılarda büyüme, sindirim, solunum, fotosentez gibi olaylar kimyasal tepkimeler sonucu gerçekleşir.
  • Kimyasal tepkimeye giren maddenin kütlesi ile ürünleri kütleleri eşittir.
  • Girenlerin ve ürünlerin molekül sayısı ve hacimleri korunmayabilir.

Kimyasal Tepkimelerin Yazılması

Kimyasal tepkimeye giren maddeler kimyasal denklemin sol tarafına yazılır ve girenler olarak adlandırılır. Kimyasal tepkime sonucu oluşan maddeler ürün olarak adlandırılır ve kimyasal denklemin sağ tarafına yazılır. Kimyasal tepkimeye birden fazla madde girdiyse giren maddelerin aralarına (+) işareti konur. Aynı durum ürünler için de söz konusudur. Tepkime sonunda birden fazla ürün oluştuysa aralarına (+) işareti konur. ( → ) işareti ise tepkimeye giren maddelerin hangi ürünleri oluşturduğunu göstermek için kullanılır.

GİRENLER → ÜRÜNLER şeklinde oluşacaktır.

"H2 + Cl2 → 2HCl" tepkime denkleminde tepkimeye girenleri ve ürünleri yazalım.


KİMYASAL TEPKİMELERİN DENKLEŞTİRİLMESİ

Kimyasal tepkimelere giren maddelerle çıkan maddeleri oluşturan atomların cinsleri ve sayıları aynıdır. Dolayısıyla bir tepkime denkleminin sol ve sağ tarafında aynı cins ve aynı sayıda atom bulunmalıdır. Böyle tepkime denklemlerine denkleştirilmiş tepkime denklemi adı verilir. Eğer bir tepkime denklemi denk değilse, formül ve sembollerin önüne uygun sayılar yazılarak tepkime denkleştirilir.

Bir Kimyasal Tepkimede
DEĞİŞEBİLENLER DEĞİŞMEYENLER
Toplam Molekül Sayısı

Fiziksel Haller

Atomların Elektron Düzeni

Atomların Elektron Sayısı

Fiziksel Özellikler

Atom Sayısı ve Cinsi

Toplam Kütle

Toplam Proton Sayısı

Toplam Elektron Sayısı

Toplam Nötron Sayısı

Denkleştirmede dikkat edilmesi gerekenler;

  • Denk olmayan atom sayılarının başına kat sayıları yazılarak denkleştirilir.
  • Bileşiğin yapısal formülündeki rakamlar değiştirilmez!
  • Denkleştirmenin en basit yolu atom sayısı ve çeşidi en fazla bileşiğin katsayısını 1 vermektir.  Gerekirse onun da katsayısı değişebilir.
  • Hidrojen ve Oksijen atomlarına en son bakılır.
  • Bileşiklerin başına kesirli sayı getirilmez. (HCl, BaCl2,  H2 CO3 ...)
  • Molekül halindeki elementlerin başına kesirli sayı getirilebilir. ( H2, N2, O2  )

Örnek: Fe+O2 → Fe2O3 denklemini inceleyelim.

İlk olarak bakmamız gereken girenler ve ürünlerin ne olduğudur. Burada 1 adet Fe atomu ve 2 tane O atomundan oluşan O2 bileşiği tepkimeye giriyor ve 2 adet Fe, 3 Adet O'den oluşan Fe2O3 (demir oksit) tepkime sonucu oluşuyor.

Oksijen ve hidrojen sona bırakılır o yüzden ilk olarak Fe atomuna bakmalıyız. Bir adet girip 2 adet çıkamayacağı için girenler kısmındaki Fe atomunun başına 2 yazarsak tepkimeye 2 adet Fe sokmuş oluruz. Denklemimiz şu şekli alacaktır;

2Fe+O2 → Fe2O3

Tepkimede olan ikinci atomumuz oksijene baktığımızda 2 adet tepkimeye girmiş fakat 3 adet çıkmış görünmektedir. bu durum söz konusu olamayacağından O2 nin başına 3/2 koymamız gerekecek ve tepkimeye giren oksijen sayısını 3 e çıkarmış olacağız. Böylelikle girenlerde ve ürünlerde eşit sayıda oksijen olmuş olacaktır. Denklemimizin son hali;

2Fe+3/2 O2 → Fe2O3 şeklinde olacaktır.

Kimyasal tepkimeye giren maddelerin toplam kütlesi ile tepkimeden çıkan maddelerin toplam kütleleri birbirine eşittir. Buna kütlenin korunumu kanunu denir. Bir başka değişle madde vardan yok olmaz, yoktan da madde var edilemez.

YANMA TEPKİMESİ

Bir maddenin oksijenle (O2) tepkimeye girmesine yanma denir.   Yanma tepkimeleri her zaman çevreye ısı enerjisi yayar ve kendiliğinden devam eder.   Bir yanma tepkimesi için; Yanıcı madde, Oksijen (hava) ve Tutuşma Sıcaklığı gerekir.   Havasız (O2’siz) ortamda yanma olmaz. Bu nedenle yanan bir maddeyi söndürmek için önce hava ile teması kesmek gerekir.   Tüm yanma olayları odunun veya kağıdın yanması gibi bir anda veya alev çıkararak gerçekleşmez. Demirin veya metallerin paslanması da bir yanma olayıdır. Fakat bu olay yavaş yanma adını alır. Aynı zamanda bu olaya oksitlenme de denir. Yanma tepkimeleri sonucu genelde açığa CO2 (karbondioksit) ve su açığa çıkar.