Kullanıcı:Fenpedia

Fen Ansiklopedisi sitesinden
23.07, 19 Ekim 2021 tarihinde Fenpedia (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 1899 numaralı sürüm

Şablon/a.css ve Şablon/a.js <templatestyles src="/a.js"> <div id="demo"></div> <templatestyles src="/a.css" /> <div id="demo"></div> <div></div>

Açılır tablo uygulaması

asd
asd asd
asd asd asd
asd asd
asd
asdadadsdasad

If you click on the "Hide" button, I will disappear.

<button id="hide">Hide</button> <button id="show">Show</button>


en son ekleneneler

Kısaltmalar listesi:
Y
Bu değişiklikle yeni bir sayfa oluşturuldu (ayrıca yeni sayfalar listesine bakınız)
k
Bu bir küçük değişiklik
b
Bu değişiklik bir bot tarafından yapıldı
(±123)
Sayfa boyutundaki değişikliğin bayt bazında değeri

24 Nisan 2024

     11.00 Kullanıcı oluşturma günlüğü Hasan0341 mesaj katkılar kullanıcı hesabı oluşturuldu ‎

23 Nisan 2024

     07.45  Kullanıcı:Fenpedia‎‎ 2 değişiklik geçmiş +14 [Fenpedia‎ (2×)]
     
07.45 (güncel | önceki) +5 Fenpedia mesaj katkılar Etiket: Görsel düzenleme
     
06.55 (güncel | önceki) +9 Fenpedia mesaj katkılar Etiket: Görsel düzenleme
     07.39  MediaWiki:Sidebar/Group:sysop farkgeçmiş −69 Fenpedia mesaj katkılar (Sayfa boşaltıldı) Etiket: Boşaltma


GRAFİK

<graph> Şablon:GraphChart </graph> Şablon:GraphChart

YARDIM DÜZENLEME

Bir sayfaya girdiğinizde sayfada eksik olduğunu, yanlış olduğunu yada bir ufak eklenti yapmak istediğinizde düzenleme yapmanız gerecektir. Eğer bizimle iletişiminizi gerçekleştirmiş ve Gönüllü yazarımız olmuşsanız her sayfanın sağ üst köşesinde 'düzenle' diye bir yazı çıkacaktır. Bu yazıya tıklamanız o sayfada değişik yapma özelliğini aktif eder. Düzenle seçeneğini son derece basit bir editörü aktif edecek ve üst tarafa;

şeklinde bir düzenleme aracı getirecektir. Bu araca bir iki denemeyle çözülecek basit bir araçtır.

Not: 'Düzenle' seçeneği şablonlarda ve kod yazılım sayfalarında(javascript ve css) çıkmayacaktır.

Bu editörün kullanımın detaylarını merak ediyorsanız buradan bakabilirsiniz.

Sayfada daha karmaşık yazı şekillerini biraz kod olarak biraz wiki yazarlığı ile düzenleyebileceğiniz ikinci bir editör bulunmaktadır. Bu editöre girebilmek için sağ üstte 'düzenle' seçeneğinin yanında 'kaynağı değiştir' seçeneği bulunur.

Bu editör belirli bir miktarda viki yazarlığı bilgisini gerekli kılmasına rağmen o sayfa içerisinde her türlü değişikliği yapmaya da izin verir. Diğer editörde yapamadınız şeyleri bu editöre geçip yaptıktan sonra tekrar diğer editöre geçebilirsiniz.

Kaynak kodlarıyla çalışan editörün temel kodlama prensiplerine buradan bakabilirsiniz.

SAYFA EKLEME

Site prensiplerine ve yapısına hakim olan gönüllü yazarlarımız sitede yayınlanması için yeni bir konu oluşturmak istediğinde en üstteki arama çubuğuna eklemek istediği sayfanın adını BÜYÜK HARLER ile yazıp arama yapmalıdır. Bütün harfler büyük olmalı ve yazım kurallarına bu aşama dikkat edilmesi önemlidir.

Eğer Fen Ansiklopedisi'nde aynı başlıkta başka yazı yok ise yukarıdaki gibi bu sayfayı oluşturabileceğinizi site belirtir. Burada kırmızı olarak çıkan yazınızın başlığını tıklamanız o yazıyı oluşturmaya başlamak için yeterlidir. Başlık yayınlandığında yazının başında görüntülenmeyecektir. Bu nedenle başlığı tekrar başlık olarak sayfada oluşturmanız doğru olur. (MERAKLISINA bölümüne yazıyorsanız ufak bilgi paketlerinde genelde başlık kullanmıyoruz.) Bu noktada düzenleme bölümünde olduğu gibi sayfayı düzenleyebilir ve oluşturabilirsiniz. Yalnız sayfanız herhangi bir kategoride görünmeyecektir. Bunu için yazının sonuna hangi kategorilerde olması gerektiğini mutlaka eklemeniz gereklidir. Not: Başlarda bir sayfa oluştururken bizimle iletişim halinde olmanız önerilir. Ayrıca yazmak istediğiniz sayfayı daha önceden kullanıcı adınızın yazdığı açılır pencerede bulunan size özel sayfada deneyebilir daha sonra sayfa oluşturup kaynak kodları bu sayfaya aktarabilirsiniz.

KATEGORİ DÜZENLEME

Fen Ansiklopedisi'nde kategori düzeni çok önemli bir yerdedir. Siteye gelen kullanıcıların rahatça aradığı bulması için olan öneminden ziyade otomatik test ve sınav hazırlama sistemlerine ve görünüm inşasında var olan kategori sistemleri kullanılır. Bu nedenle eklenen her sayfanın ve sorunun kategorisi eklenmek zorundadır.

Şu an sitemizde KONULAR, SINAVLAR, TESTLER, SORULAR, UYGULAMALAR, DENEYLER ve MERAKLISINA olmak üzere 7 kategori ağacı ve 400 den fazla kategori bulunmaktadır ve yazıların bu kategorilerin hangisine ait olduğu eksiksiz girilmesi gerekmektedir. Kategori ağaçlarını buraya tıklayarak ağacın ismini girerek inceleyebilirsiniz.

Kategori girmeden önce 'noinclude' kodunu kullanmanız gereklidir. Bu kod sayfanızı başka bir sayfa içine çekmek istediklerinde kategori listelerinin de taşınmasına mani olacaktır. Kategoriler ve arasına yazılmalıdır.

<noinclude>[[Kategori:ORTAOKUL KONULARI]]</noinclude>
Eklediğiniz Konunun Kategorilerini Eklemek;

"MEVSİMLER VE İKLİM ÖZETİ" diye bir yazı eklediğimizi varsayalım. Öncelikle yazdığımız bir konu ve bakmamız gereken kısım KONULAR kategori ağacı olacak. Linke tıklayıp kategori ağacını sırasıyla açalım. İlk olarak 'KONULAR' kısmındayız. İkinci kısımda 'ORTAOKUL KONULARI', 3. kısımda '8.SINIF KONULARI', 4. KISIMDA '8.SINIF MEVSİMLER VE İKLİM KONULARI' bizim eklemek istediğimiz konunun yol haritası diyebiliriz. Burada konumuz 4. adımında altında yer aldığını unutmayalım. Yani konumuzu 4 kategoriye de dahil etmeliyiz.

Ekleyeceğimiz kategoriler; 'KONULAR' , 'ORTAOKUL KONULARI', '8.SINIF KONULARI' ve '8.SINIF MEVSİMLER VE İKLİM KONULARI' olmalıdır. Bu noktada kaynağı düzenle seçeneğiyle diğer editöre geçip sayfanın sonun aşağıdaki kodu girmemiz gerekiyor.

[[Kategori:KONULAR]][[Kategori:ORTAOKUL KONULARI]][[Kategori:8.SINIF KONULARI]][[Kategori:8.SINIF MEVSİMLER VE İKLİM KONULARI]]

Not: burada bulunan 8.SINIF ANA KONULAR kategorisi her üniteden bir sayfa olarak temel anlatım sayfalarını barındırır. Bu nedenle bu kategoriyi sayfanıza eklemeyiniz.

Eklediğiniz Sınavın Kategorilerini Eklemek;

Sınav eklediğimiz için hemen kategori ağacımızdan SINAVLAR Kategori ağacına girelim.

'MEVSİMLER VE İKLİM KONUSU İÇİN KOLAY BİR SINAV' bizim hazırladığımız sınavımız dediğimizde kategori ağacında sırasıyla 'SINAVLAR', 'ORTAOKUL SINAVLARI' , '8.SINIF SINAVLARI' ve '8.SINIF MEVSİMLER VE İKLİM SINAVLARI' yolunu izlemiş oluyoruz ve 4 kategoriyi de sayfamızın sonuna ekliyoruz:

[[Kategori:SINAVLAR]][[Kategori:ORTAOKUL SINAVLARI]][[Kategori:8.SINIF SINAVLARI]][[Kategori:8.SINIF MEVSİMLER VE İKLİM SINAVLARI]]
'8. SINIF I. ARA SINAVI' olarak bir sınav oluşturduk diyelim. Bu sefer 'SINAVLAR', 'ORTAOKUL SINAVLARI' , '8.SINIF SINAVLARI' olmak üzere eklememiz gereken 3 kategori olacaktır:
[[Kategori:SINAVLAR]][[Kategori:ORTAOKUL SINAVLARI]][[Kategori:8.SINIF SINAVLARI]]

Eklediğiniz Teste Kategorilerini Eklemek;

Test eklediğimiz için kategori ağacımızdan TESTLER Kategori ağacına girelim.

'MEVSİMLER VE İKLİM KONUSU İÇİN KOLAY BİR TETS' bizim hazırladığımız sınavımız dediğimizde kategori ağacında sırasıyla 'TESTLER', 'ORTAOKUL TESTLERİ' , '8.SINIF TESTLERİ' ve '8.SINIF MEVSİMLER VE İKLİM TESTLERİ' yolunu izlemiş oluyoruz ve 4 kategoriyi de sayfamızın sonuna ekliyoruz:

[[Kategori:TESTLER]][[Kategori:ORTAOKUL TESTLERİ]][[Kategori:8.SINIF TESTLERİ]][[Kategori:8.SINIF MEVSİMLER VE İKLİM TESTLERİ]]
Eklediğiniz Uygulamaya Kategorilerini Eklemek;

Uygulama eklediğimiz için kategori ağacımızdan UYGULAMALAR Kategori ağacına girelim.

'MEVSİMLER VE İKLİM KONUSU İÇİN KOLAY BİR UYGULAMA' bizim hazırladığımız sınavımız dediğimizde kategori ağacında sırasıyla 'UYGULAMALAR', 'ORTAOKUL UYGULAMALARI' , '8.SINIF UYGULAMALARI' ve '8.SINIF MEVSİMLER VE İKLİM UYGULAMALARI' yolunu izlemiş oluyoruz ve 4 kategoriyi de sayfamızın sonuna ekliyoruz:

[[Kategori:UYGULAMALAR]][[Kategori:ORTAOKUL UYGULAMALARI]][[Kategori:8.SINIF UYGULAMALARI]][[Kategori:8.SINIF MEVSİMLER VE İKLİM UYGULAMALARI]]
Eklediğiniz Deneye Kategorilerini Eklemek;

Deney eklediğimiz için kategori ağacımızdan DENEYLER Kategori ağacına girelim.

'MEVSİMLER VE İKLİM KONUSU İÇİN KOLAY BİR DENEY' bizim hazırladığımız sınavımız dediğimizde kategori ağacında sırasıyla 'DENEYLER', 'ORTAOKUL DENEYLERİ' , '8.SINIF DENEYLERİ' ve '8.SINIF MEVSİMLER VE İKLİM DENEYLERİ' yolunu izlemiş oluyoruz ve 4 kategoriyi de sayfamızın sonuna ekliyoruz:

[[Kategori:DENEYLER]][[Kategori:ORTAOKUL DENEYLERİ]][[Kategori:8.SINIF DENEYLERİ]][[Kategori:8.SINIF MEVSİMLER VE İKLİM DENEYLERİ]]
Eklediğiniz Soruya Kategorilerini Eklemek;

Soruları eklerken kullandığımız kategori sayfaları daha fazla olacaktır. Fakat her sorunun düzgün bir şekilde kategorileşmesi oldukça önemlidir.

Hazırlanan sorunun başlığı önemli olmasa da gönüllü yazarlığınız verilmesi ile birlikte size bir seri soru ekleme numarası verilecektir. (Eğer size verilen bir numara sistemi yok ise mutlaka isteyin. Bu numara sistemi binlerce sorunun başlıklarının birbirine karışmaması için kullanılmaktadır. Gireceğiniz soru ŞABLON'a eklenecek ve SORU klasörü altında olacaktır ."ŞABLON:SORU:1000202 şeklinde bir başlıkta oluşur." Sorunun başlığı bu noktada eklenecek kategoriye etkisi olmayacak sorunun içeriği önemli olacaktır.

Şu anda sistemde TEST SORULARI, DOĞRU-YANLIŞ SORULARI, SORU-CEVAP SORULARI ve BOŞLUK DOLDURMA SORULARI bulunmaktadır. Bunlar için ayrı ayrı kategori eklenişlerine bakalım;

TEST SORULARI'na kategori eklemek;

Hazırladığımız test sorusunun konusu "MEVSİMLER VE İKLİM" konusu için olduğunu varsayalım. Soru eklediğimiz için kategori ağacımızdan SORULAR Kategori ağacına girelim.

Kategori ağacında sırasıyla izlediğimiz yol; SORULAR, ORTAOKUL SORULARI, ORTAOKUL TEST SORULARI, 8.SINIF TEST SORULARI, 8.SINIF MEVSİMLER VE İKLİM TEST SORULARI şeklinde 5 adımda gerçekleşecektir. Yani sorumuza aşağıdaki gibi 5 kategori eklemeliyiz.

[[Kategori:SORULAR]][[Kategori:ORTAOKUL SORULARI]][[Kategori:ORTAOKUL TEST SORULARI]][[Kategori:8.SINIF TEST SORULARI]][[Kategori:8.SINIF MEVSİMLER VE İKLİM TEST SORULARI]]

DOĞRU-YANLIŞ SORULARI'na kategori eklemek;

Hazırladığımız doğru-yanlış sorusunun konusu "MEVSİMLER VE İKLİM" konusu için olduğunu varsayalım. Soru eklediğimiz için kategori ağacımızdan SORULAR Kategori ağacına girelim.

Kategori ağacında sırasıyla izlediğimiz yol; SORULAR, ORTAOKUL SORULARI, ORTAOKUL DOĞRU-YANLIŞ SORULARI, 8.SINIF DOĞRU-YANLIŞ SORULARI, 8.SINIF MEVSİMLER VE İKLİM DOĞRU-YANLIŞ SORULARI şeklinde 5 adımda gerçekleşecektir. Yani sorumuza aşağıdaki gibi 5 kategori eklemeliyiz.

[[Kategori:SORULAR]][[Kategori:ORTAOKUL SORULARI]][[Kategori:ORTAOKUL DOĞRU-YANLIŞ SORULARI]][[Kategori:8.SINIF DOĞRU-YANLIŞ SORULARI]][[Kategori:8.SINIF MEVSİMLER VE İKLİM DOĞRU-YANLIŞ SORULARI]]

BOŞLUK DOLDURMA SORULARI'na kategori eklemek;

Hazırladığımız boşluk doldurma sorusunun konusu "MEVSİMLER VE İKLİM" konusu için olduğunu varsayalım. Soru eklediğimiz için kategori ağacımızdan SORULAR Kategori ağacına girelim.

Kategori ağacında sırasıyla izlediğimiz yol; SORULAR, ORTAOKUL SORULARI, ORTAOKUL BOŞLUK DOLDURMA SORULARI, 8.SINIF BOŞLUK DOLDURMA SORULARI, 8.SINIF MEVSİMLER VE İKLİM BOŞLUK DOLDURMA SORULARI şeklinde 5 adımda gerçekleşecektir. Yani sorumuza aşağıdaki gibi 5 kategori eklemeliyiz.

[[Kategori:SORULAR]][[Kategori:ORTAOKUL SORULARI]][[Kategori:ORTAOKUL BOŞLUK DOLDURMA SORULARI]][[Kategori:8.SINIF BOŞLUK DOLDURMA SORULARI]][[Kategori:8.SINIF MEVSİMLER VE İKLİM BOŞLUK DOLDURMA SORULARI]]

Sınav ve Test Sayfası Oluşturma

Sınav ve test sayfaları mantık olarak normal sayfalarda aynı şekilde oluşturulmasına rağmen ikinci editör ile yani kaynağı düzenle seçeneği ile düzenlemek gerekiyor. Sayfanın bir sınav olduğunu söyleyen <quiz> komutunu burada unutmamalıyız. Bu sayfalara eklenecek olan bütün sorular <quiz> ve </quiz> arasında olmalıdır. Bu ifadelerin içindeki bütün sorular soru havuzundan çekmemiz gereklidir. Bunun için {{çagıralacak sayfanın yolu}} kullanılır. Diyelim test yada sınav sayfasını oluşturduk ve ekleyeceğimiz sorular daha sitede ekli durumda değil. Bu durumda size verilmiş olan soru numaralarından ekleme yapmadığınız numaralarla sanki siteymiş gibi soruları ekledikten sonra bu soruları düzenlemeniz uygun olacaktır. Sayfanız bu durumda aşağıdaki gibi bir kod ile yapılanmış olacaktır

<quiz>

{{Şablon:SORU:100000}}

{{Şablon:SORU:100001}}

{{Şablon:SORU:100002}}

{{Şablon:SORU:100003}}

{{Şablon:SORU:100004}}

</quiz>

Bu kodu sayfaya ekledikten sonra olmayan sorular ön izlemede kırmızı bir yazı ile görünecektir. Buradaki linklere ayrı ayrı tıklayarak sorularınızı yazdığınızda otomatik olarak test sayfasında görülecektir.

En son olarak sayfanızın kategorilerinin ekli olduğundan emin olup kontrol ediniz.

Soru ve test sayfaları sadece soruları sayfaya çağırma gibi basit bir içerik sağlar.

SORU OLUŞTURMAK

Web ortamında soru hazırlanması biraz zahmetli olsa da Fen Ansiklopedisi bu zahmetin değerini unutmadığını bilmenizi isteriz. Siz yazdığınız soruyu unutsanız dahi site her zaman hatırlayacak ve öğrencilerin karşısına çıkaracaktır. Sorular sayfanın yarısını kapsayacak şekilde ayarlanmıştır. Bu Test sayfalarında daha düzenli durmasını sağlamak içindir.

Şu an sitemizde TEST SORULARI, SORU-CEVAP SORULARI, DOĞRU-YANLIŞ SORULARI ve BOŞLUK DOLDURMA SORULARI olmak üzere 4 soru tipini kullanmaktayız. Soru yazmak için kullanmamız gereken editör kaynak düzenleme olacaktır.

İlk olarak yazmak istediğimiz sorunun sayfasını oluşturalım. Bunun için önerilen sınav sayfasında link oluşturularak olmayan link verme olacaktır. Diyelim ki sadece bir soru oluşturmak istiyorsunuz. Bunun için arama çubuğuna Şablon:SORU:100000 şeklinde (100000 burada size verilen numara listesinden herhangi bir rakam olacaktır.) soruyu aratmanız ve çıkan sayfada kırmızı linki tıklayarak soru sayfasına gitmeniz yeterli olacaktır. Sorunuz en fazla bir hafta içerisinde otomatik sınav ve test bölümlerinde gösterilmeye başlanacaktır.

Sayfayı oluşturduğumuza göre soruyu oluşturmaya başlayabiliriz;

Test sorusu oluşturma;

<quiz display="simple">

{Şekilde bir DNA modeli verilmiş ve bir kısmı işaretlenmiştir.

yok

'''Buna göre bu modelle ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?''' (2020, LGS)

|type="()"}

- A) DNA'daki baz eşleşmeleri tüm canlılarda ayni şekildedir.

||Nükleotid dizisi her canlıda farklı şekilde olur ve bu canlının genetik özelliklerini belirler. Bu soruda canlının nükleotid eşleşmesi ile nükleotid dizilimini karıştırıyor musun diye denemek istemiş.

- B) İşaretlenen kısım genin bir bölgesi olabilir.

||Nükleotid dizisi her canlıda farklı şekilde olur ve bu canlının genetik özelliklerini belirler. Bu soruda canlının nükleotid eşleşmesi ile nükleotid dizilimini karıştırıyor musun diye denemek istemiş.

- C) DNA zincirleri nükleotid olarak isimlendirilen birimlerin birbirine bağlanması sonucu oluşur.

||Nükleotid dizisi her canlıda farklı şekilde olur ve bu canlının genetik özelliklerini belirler. Bu soruda canlının nükleotid eşleşmesi ile nükleotid dizilimini karıştırıyor musun diye denemek istemiş.

+ D) İşaretlenen kısımdaki nükleotid dizisi tüm canlıların DNA'larında aynıdır.

||Nükleotid dizisi her canlıda farklı şekilde olur ve bu canlının genetik özelliklerini belirler. Bu soruda canlının nükleotid eşleşmesi ile nükleotid dizilimini karıştırıyor musun diye denemek istemiş.

</quiz>

Şablon:SORU:100000

Yukarıda bir test soru örneği ve bu örneğin hazırlanış şekli bulunmaktadır. Sorumuz <quiz display=simple> ile başlayıp </quiz> ile bitmesi gerekmektedir. Soruyu yazmaya başladığımız kısımda mutlaka "{" ifadesi yerleştirilmelidir. Soruyu yazarken editördeki kalın altı çizili metin resim ekleme gibi bölümler kullanılabilir. (resim eklerken resmin çerçeveli seçeneğinde olması gerekmektedir bu resmin boyutlarında çıkabilecek sıkıntıları yok edecektir.) Soruyu yazdıktan sonra bir alt satıra |type="()"} ifadesi ekledikten sonra şıkları yazmaya başlayabiliriz.

Yanlış şıkların başına - ifadesi konularak doğru olana ise + ifadesi kullanılmalıdır. Yazılan şıkkın altına || (Alt Gr ve - tuşları aynı anda basılarak oluşturulur) ifadesi ile o şıkkı seçerse açılacak olan cevap açıklaması gelecektir. </quiz> ile biten sorunuz tamamlanmıştır. Ön izleme yaparak soruyu kontrol ettikten sonra kaydetmeye basabilirsiniz.

Unutmayın!! sorularda kategori sistemine dahil edilmeden sitede kaybolup gidecektir. O nedenle mutlaka kategorilerini sayfa sonuna ekleyin. Bu örnekteki kategori kodumuz aşağıdaki gibidir;

[[Kategori:SORULAR]][[Kategori:ORTAOKUL SORULARI]][[Kategori:ORTAOKUL TEST SORULARI]][[Kategori:LGS TEST SORULARI]][[Kategori:8.SINIF TEST SORULARI]][[Kategori:8.SINIF DNA VE GENETİK KOD TEST SORULARI]]