Yardım:Sayfa nasıl yazılır?

Fen Ansiklopedisi sitesinden
20.34, 7 Ekim 2021 tarihinde Fenpedia (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 597 numaralı sürüm ("=== Görsel düzenleyiciyi açma === Görsel düzenleyiciyi kullanarak bir sayfayı düzenlemek için sayfanın üst kısmındaki "Düzenle" sekmesine basın...." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
(fark) ← Önceki sürüm | Güncel sürüm (fark) | Sonraki sürüm → (fark)

Görsel düzenleyiciyi açma

Görsel düzenleyiciyi kullanarak bir sayfayı düzenlemek için sayfanın üst kısmındaki "Düzenle" sekmesine basın. Sayfanın düzenlemeye açılması birkaç saniye, sayfa çok uzunsa daha uzun sürebilir.

"Kaynağı değiştir" sekmesine tıklamak, klasik vikimetin kaynak düzenleyicisini açacaktır.

Görsel düzenleyicinin araç çubuğu, düzenlemeye başladığınızda ekranın üst kısmında görünür. Bazı tanıdık simgeleri içerir:

Başlıklar açılır menüsü: paragrafın nasıl biçimlendirileceğini değiştirmenize olanak verir. Bir paragrafın stilini değiştirmek için, imlecinizi paragrafın üzerine getirin ve bu menüden bir öğe seçin (herhangi bir metni vurgulamanıza gerek yoktur). Bölüm başlıkları "Başlık" olarak biçimlendirilir ve alt bölümler "Alt başlık 1", "Alt başlık 2" vb. şeklindedir. Normal metin biçimi "Paragraf" biçimidir.

Biçimlendirme: "A" tuşuna tıklamak bir menü açılır.

"Kalın" seçeneği seçili metni (B) kalınlaştırır. "Eğik" seçeneği (I) seçilen metni eğikleştirir. "Üst simge" öğesi (x2), seçilen metnin çevresindeki metinden daha küçük görünmesine ve çevresindeki metinden biraz daha yüksek olmasına neden olur. "Alt simge" öğesi (x2), seçilen metnin çevreleyen metinden daha küçük görünmesine ve çevresindeki metinden biraz daha düşük olmasına neden olur. "Üstü çizili" öğesi (S), seçili metne düz bir çubuk ekler. "Bilgisayar kodu" öğesi (bir küme parantez: {}), seçilen metnin yazı tipini, onu çevreleyen (orantılı olarak aralıklı) metinden ayıran tek aralıklı bir yazı tipine dönüştürür. "Altı çizili" öğesi (u), seçilen metne altındaki bir katı çizgi ekler. "Dil" öğesi (文A), seçili metnin (örneğin, Japonca) ve örneğe (örneğin, sağa soldan sol) örnek etiketlemenize izin verir. "$clearButton" denilen son madde (VisualEditor MediaWiki theme clear icon bitmap.png), bağlantılar da dahil olmak üzere seçilen metinden tüm karakter biçimlendirmesini kaldırır. Herhangi bir metin seçmediyseniz, menüyü açmak için "A" düğmesine bastığınızda ve ardından bir öğe seçtiğinizde, bu biçimlendirme imlecinizin bulunduğu her yerden yazmaya başladığınız metin.

Bağlama aracı: Zincir simgesi bağlama aracıdır. Üzerine basmak (genellikle bir metin seçtikten sonra) bağlantı diyalogunu açar.

Kaynak ekle menüsü: "Kaynak ekle" menüsü, satır içi kaynakça eklemek için kullanılır ("dipnotlar" olarak da adlandırılır). Tüm projelerin temel kaynak biçimlendirmesine erişimi ve bu menüyü kullanarak kaynakçayı yeniden kullanma yeteneği vardır. Ayrıca, vikilerinde etkinleştirilmişse, kullanıcılara yerel alıntı şablonlarına hızlı erişim sağlar.


Kaynak ekle düğmesi: Vikinizde citoid hizmeti etkinleştirilmişse, Kaynak ekle menüsü yerine bir Kaynak ekle düğmesi göreceksiniz. Citoid hizmeti, kaynak şablonlarını otomatik olarak doldurmaya çalışır.

Listeler ve girinti: İlk iki öğe, metni "Madde imli liste" veya "Numaralı liste" olarak biçimlendirmenize izin verir. Son iki öğe, liste öğelerinin girinti düzeyini azaltmanıza veya artırmanıza olanak tanır.

Ekle: "Ekle" menüsü bazı projelerde farklı olabilir. Aşağıda görünebilecek tüm seçeneklerinin bir listesi bulunmaktadır. "Resimler ve medya" simgesi (dağların resmi) medya diyalog öğesini açar. "Şablon" simgesi (bir yapboz parçası) şablonları düzenleme yapmanıza olanak sağlar. "Tablo" öğesi bir tablo eklemenize izin verir. "Yorum" öğesi (bir konuşma balonu) okuyucular tarafından görülemeyen yorumlar eklemenize izin verir; bu yorumlar yalnızca bir ünlem işareti simgesiyle gösterildikleri düzenleme modundayken görülebilir. Düzenleme modunda, ünlem işareti simgesine basmak, yorumu düzenlemenizi veya silmenizi sağlar. "Hiyeroglifler" simgesi (bir ankh sembolü - ☥) hiyeroglif ekleyiciye girmenize izin verir. "Kod bloğu" öğesi, kodu girmenize izin verir. "Müzik notasyonu" öğesi, bir müzik notasyonu eklemenize olanak tanır. "Galeri" simgesi (bir dizi fotoğraf) sayfaya bir galeri eklemenizi sağlar. "Matematik formülü" simgesi (Σ) formül yerleştirici diyalog kutusunu açar. "Grafik" öğesi bir grafik eklemenize izin verir. "İmzanız" öğesi, projede kullandığınız bir imzayı eklemenize izin verir. İmzaların eklenmemesi gereken bir madde gibi bir sayfa türünü ("ad alanı") düzenlerken gri renkte görünür (seçilemez). "Kaynakça listesi" simgesi (üç kitap), okuyucuya kaynakların nerede görüntüleneceğini belirleyebileceğiniz bir diyalog kutusu açar. Genellikle bunun bir sayfada yalnızca bir kez yapılması gerekir.

Özel karakter eklemesi: "Özel karakter" (Ω) simgesi, "Ekle" menüsünün yanında bulunur. Basıldığında, birçok özel karakteri gösteren bir diyalog kutusu görüntüler. Belirli bir karaktere basarak onu metne yerleştirirsiniz. Bu özel karakterler, bazı standart semboller, aksan işaretleri ve matematiksel semboller içerir.

Sayfa seçenekleri menüsü, Değişiklikleri yayımla düğmesinin ve Düzenleyiciyi değiştir menüsünün solundadır. Bu menüde, aşağıdaki (sol taraf) sekmelerle bir Seçenekler diyalog kutusunu açmak için bir düğme vardır: Kategoriler, bu sayfaya kategoriler eklemenize ve bir kategori içinde görüntülendiğinde, sıralama için farklı bir dizin ayarlayarak sayfanın nasıl sıralanacağını ayarlamanıza olanak tanır. Sayfa ayarları, sayfayı bir yönlendirme yapmanıza ve bu yönlendirmenin seçeneklerini ayarlamanıza, İçindekiler Tablosunun görüntülenmesiyle ilgili ayarları yapmanıza, her başlığın yanındaki düzenleme bağlantılarını devre dışı bırakmanıza ve sayfayı bir belirsizlik giderme sayfası olarak tanımlamanıza olanak tanır. Gelişmiş ayarlar, sayfanın arama motorları tarafından endekslenmesi, yeni bir bölüm eklemek için bir sekme ve görüntülenen başlık ile ilgili ayarları yapmanıza olanak tanır. Dil, o sayfaya bağlanan diğer dillerdeki sayfaların bir listesini gösterir. Kullanılan şablonlar, bu sayfada kullanılan her bir şablona yönelik bağlantıların bir listesini gösterir. Seçenekler diyalog kutusunun sekmeleri de Sayfa seçenekleri menüsünde görüntülenir ve tıklanarak açılabilir. Ayrıca Sayfa seçenekleri menüsünde sağdan sola görünüm düğmesi ve aradığınız karakterleri, terimleri veya normal ifadeleri ekleyebileceğiniz bir iletişim kutusu açan Bul ve değiştir düğmesi bulunur. Seçenekler için çeşitli düğmelerle birlikte bunları değiştirecekler.

Düzenlemeyi bitirdiğinizde, araç çubuğundaki mavi "Değişiklikleri yayımla" düğmesine basın. Hiçbir değişiklik yapmadıysanız, düğme devre dışı bırakılır (gri renkte görünür). Tüm düzenleme değişikliklerinizi iptal etmek için, tarayıcı pencerenizi kapatın veya düzenleme araç çubuğunun üzerindeki "Oku" sekmesine basın.