BESLENME ŞEKİLLERİNE GÖRE CANLILAR

Fen Ansiklopedisi sitesinden

Doğada, canlı ve cansız varlıkların içinde bulunduğu, yaşamlarını sürdürdükleri ve birbirleriyle etkileşimde bulundukları alanlara ekosistem denir. Canlılar bulundukları ekosistemde hem diğer canlılarla hem de cansız varlıklarla devamlı etkileşim içerisindedir. Ekosistemi oluşturan canlılar beslenme şekillerine göre gruplandırılır. Bunlar bitkiler, hayvanlar, mikro organizmalar ve mantarlardır. Ekosistemdeki cansız faktörler ise hava, toprak, su, rüzgar, güneş ışığı, sıcaklık gibi etkilerdir.

Beslenme Şekillerine Göre Canlılar

Besin zinciri, canlılar topluluğundaki organizmaların beslenme alışkanlıklarını yansıtan ve besin ağının bir parçasını oluşturan bir kavramdır.

Bitkilerin ve öbür kendi beslek organizmaların besine dönüştürdükleri enerjinin organizmadan organizmaya geçişini dile getiren besin zinciri, en yalın biçimiyle bir bitki, bir otçul hayvan ve bir etçil hayvandan oluşan bir dizi olarak düşünülebilir. Zincirin her öğesi bir halkayı simgeler ve üretken bitkiler ya da tüketici hayvanlar sınıflarına ayrılır. Bitkilerle beslenen otçullar birincil tüketici, bunları yiyerek beslenen etçiller ile hepçiller ikincil tüketici diye adlandırılır.

Canlılar Üreticiler(Ototrof)
Tüketiciler(Heterotrof) Otçullar(1.Dereceden Tüketiciler)
Etçiller(2.Dereceden Tüketiciler)
Hepçiller(3.Dereceden Tüketiciler)
Ayrıştırıcılar(Saprofitler)

ÜRETİCİLER:

Güneş enerjisini kullanarak kendi besinlerini üretebilen canlılara üretici canlılar denir. Fotosentez ile klorofillerde güneş enerjisini besinlerde kimyasal bağ enerjisine dönüştürürler.(İnorganik maddeleri organik maddelere dönüştürürler) Oluşturdukları besinin bir kısmını yaşamsal olaylarında kullanırken, bir kısmını da depolarlar. Besin zincirinin ve besin piramidinin ilk halkasını oluştururlar. Yeşil bitkiler, su yosunları, bazı öglena türleri, siyano bakterileri, planktonlar üreticilerdendir.

TÜKETİCİLER:

Besin ihtiyacını dışarıdan sağlayan canlılara tüketici canlılar denir. Beslenme çeşitlerine göre;

a) Otoburlar (Otçullar): 1. dereceden üreticilerdir. Bitkiler ile beslenirler. İnek, tavşan, koyun bu gruba örnektir.

b) Etoburlar (Etçiller): 2. dereceden üreticilerdir. Et veya ot yiyen canlılar ile beslenirler. Kurt, kartal, atmaca, yılan, aslan bu gruba örnektir.

c) Hepçiller: 3. dereceden üreticilerdir. Hem bitkisel hem de bazı hayvansal besinler ile beslenirler. Ayı, fare, insan, kaplumbağa bu gruba örnektir.

AYRIŞTIRICILAR (SAPROFİTLER):

Çürükçül de denir. Ölü canlılardan ve canlı atıklarından beslenen canlılardır. Ölü canlıların toprağa karışmasına yardımcı olurlar. Besin zincirinin her halkasında yer alırlar. Bazı bakteriler, küf ve şapkalı mantar ayrıştırıcılar gurubuna girer. Organik maddeyi Amonyak gibi maddelere ayrıştırdıkları için toprağın daha verimli olmasını sağlarlar.