IŞIĞIN SOĞURULMASI
IŞIĞIN SOĞURULMASI
Bir ışık kaynağından çıkan ışınlar doğrusal olarak her yöne yayılır. Işık ışınları herhangi bir opak (saydam olmayan) madde ile karşılaştığı zaman ışınların bir kısmı yansır, bir kısmı ise madde tarafından tutulur. Işığın madde tarafından tutulmasına ışığın soğurulması denir.
Beyaz ışık içinde tüm renkleri barındırır. Bir cisme çarptığı zaman soğurulmayan ve yansıtılan renkler o cismin rengini oluşturur. Siyah cisimler bütün renkleri soğurduğu için gözümüze yansıyan herhangi bir foton olmadığı için siyah renkte yani karanlık görüntü olarak işleriz. Bu noktada koyu renkteki cisimlerin daha fazla ışığı soğurduğu ve bu maddelerin daha fazla ısındığını söyleyebiliriz.
Görünür ışık; elektromanyetik radyasyonun genellikle kızılötesi ve morötesi arasında bulunan kısmını oluşturur. Diğer ışıma çeşitleri gibi fotonlardan oluşur. Işığın boşluktaki hızı yaklaşık 300,000 km/s'dir. (Tam olarak 299,792,458 m/s'dir).
Renkler ve Oluşumları:
Ana renkler kırmızı, mavi ve yeşil renklerdir. Diğer renkler bu renklerin karışımından meydana gelmektedir. Yeşil bir nesnenin üzerine kırmızı ışık gönderirsek yeşil nesne siyah olarak görünecektir. Aynı yeşil nesneye beyaz ışık gönderdiğimizde ise madde beyaz ışıktaki kırmızı ve mavi renkleri soğuracak ve sadece yeşili yansıtacaktır. Gözümüze sadece yeşil ışık yansıdığından biz nesneyi yeşil olarak göreceğiz. Sarı bir nesne ele aldığımızda sarı rengin kırmızı ve yeşil karışımından oluştuğunu bilmeliyiz. Sarı nesneye beyaz ışık gönderdiğimizde sadece mavi rengi soğuracak, kırmızı ve yeşili yansıtacaktır. Gözümüze gelen kırmızı ve yeşil renk karışımlı ışık bize sarı olarak görülecektir. Aynı sarı nesneye sadece mavi ışık gönderdiğimizde mavi rengi yansıtmayacağı için biz nesneyi siyah olarak algılarız. Aynı sarı maddeye kırmızı ışıkta baktığımızda ise gözümüze yansıtabildiği ışık sadece kırmızı olduğundan dolayı nesneyi kırmızı olarak algılarız.
Güneş Enerjisinin Kullanım Alanları:
Güneş canlıların temel enerji kaynağıdır. Güneş’te meydana gelen bazı olaylar sonucunda açığa çıkarak ışık ışınlarıyla yeryüzüne ulaşan enerji güneş enerjisi olarak adlandırılır. Işık enerjisini haraket enerjisine dönüştüren cihaza radyometre denir. Güneş enerjisinin yenilenebilir bir enerji kaynağıdır. Fosil yakıtlar yerine güneş enerjisi kullanımının yaygınlaşmasının insanlara ve doğaya bir çok faydası bulunmaktadır.
- Güneş enerjisiyle çalışan hesap makinelerinde,
- Yapay uydu sistemlerinin elektrik ihtiyacı gidermek için,
- Güneş enerjili led ve sokak lambalarda,
- Çatılara kurulan güneş enerjisi su ısıtma sistemlerinde,
- Güneş ocaklarında,
- Elektrik üreten güneş panellerinde kullanılır.
Göremediğimiz bir çok ışıma çeşidi de mevcuttur. Gamma ışınları, X ışınları, morötesi, kızılötesi, mikrodalgalar ve radyo dalgaları bunlara örnektir.