KİMYA ENDÜSTRİSİ
Kimya Endüstrisi Nedir?
Temizlik, boya, kozmetik, ilaçlar gibi tüketim mallarının yanı sıra gübreler ve tarım ilaçları, imalat sanayisinin ihtiyaç duyduğu organik ve inorganik kimyasallar, boyalar ve laboratuvar kimyasalları kimya endüstrisinin üretim malzemeleridir. Sanayi boyutları olduğu gibi küçük işletmelere de yer veren sanayi ülke ekonomisinde önemli bir yere sahiptir.
Kimya endüstrisi, gıda maddelerinde, temizlik malzemelerinde, giysilerimizde, hastalıkların tedavisinde, toprağın veriminin artırılmasında, taşıtların yakıtlarında, patlayıcılarda ve birçok alanda karşınıza çıkabilmektedir.
Endüstri kapsamında görev alan meslek dalları; kimya mühendisliği, petrol mühendisliği, maden mühendisliği, gıda mühendisliği, biyo-kimya mühendisliği, ziraat mühendisliği, kimya teknisyenliği, uzman tıp doktorluğu, kimya öğretmenliği, deri teknisyenliği, boya teknisyenliği, tekstil mühendisliği, proses uzmanlığı vs...
Türkiye'de Kimya Endüstrisi
Ülkemizde kimya endüstrisi; boya, vernik, sentetik elyaf, petrokimya, sabun, deterjan, gübre, ilaç, soda gibi çeşitli kimyasal ham madde ve tüketim ürünlerinin üretiminin gerçekleştirildiği tesislerden oluşmaktadır. Kullanılan ham maddenin yüzde %30’u yerli üretimle karşılanmakta, %70’i ise ithal edilmekte olduğundan Türkiye’nin kimya sektörü ithalata bağımlıdır.
Ülkemizde kurulan ilk kimya fabrikaları:
- Gemlik Suni İpek Fabrikası
- Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu
- Bor Sanayisi Tesisleri
- Azot Sanayisi Tesisleri
Ülkemizde kimya endüstrisinin gelişimine katkı sağlayan kurum ve sivil toplum kuruluşlarından bazıları şunlardır:
- TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Kimyasal Teknoloji Enstitüsü: Türkiye’deki, başta güvenlik güçlerinin ve savunma sanayisinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere birçok alanda ürün geliştirmektedir
- Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE): Türk Silahlı Kuvvetleri ve güvenlik güçlerinin savunma sanayisine dayalı çeşitli ihtiyaçlarını, azami yerli katkı ile düşük maliyetli ve kaliteli ürünlerle karşılayan kurumdur.
- Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN): Ülkemizde bora dayalı ekonomik katkıyı arttırmak amacıyla, ulusal ve uluslararası alanda katma değeri yüksek bor ürün ve teknolojileri geliştirmeye ve bunların kullanım alanlarını yaygınlaştırmaya çalışan kurumdur.