Tüm genel günlükler
Fenpedia sitesinden
Fenpedia için mevcut tüm günlüklerin birleşik gösterimi. Günlük tipini, kullanıcı adını (büyük-küçük harf duyarlı), ya da etkilenen sayfayı (yine büyük-küçük harf duyarlı) seçerek görünümü daraltabilirsiniz.
- 06.05, 25 Haziran 2024 Fenpedia mesaj katkılar, PERİYODİK TABLO sayfasını oluşturdu ("=== Peryodik Tablo === orta {| class="infobox prettytablemavi" style="width:50%;" ! Dosya:Hennig Brand m.jpg |- ! Henning Brand(1649) |- | style="letter-spacing: -0.5px; line-height: 1;"|<small>1640'lı yıllarda yaptığı çalışmalar sonucunda fosfor elementini keşfetmiştir. Fosfor elementini keşfederken izlediği yöntemi açıklamasıyla diğer elementlerin bulunmasına ışık tutmuştur.</small> |} {| cl..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 06.04, 25 Haziran 2024 Fenpedia mesaj katkılar, PASCAL PRENSİBİ sayfasını oluşturdu ("<noinclude> == PASCAL PRENSİBİ == </noinclude> sağ|300px Sıvıları oluşturan tanecikler arası boşluklar çok az olduğu için Sıvılar sıkıştırılamaz kabul edilirler. Bu nedenle kapalı bir kaptaki sıvıya uygulanan basınç, bu sıvının ve kabın iç yüzeyinin her noktasına aynen ve dik olarak iletilir. Bu kural '''Pascal Prensibi''' olarak bilinir. * Pascal prensibi kapalı kaplarda bulunan sıvılar v..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 06.04, 25 Haziran 2024 Fenpedia mesaj katkılar, MUTASYON VE MODİFİKASYON sayfasını oluşturdu ("==MUTASYON VE MODİFİKASYON== ===Mutasyon=== Mutasyonlar, bir hücre genomunun DNA dizisinde oluşan değişimlerdir. Mutasyonlar, her zaman organizma üzerinde negatif veya pozitif etkilere sahip olmayabilirler. Mutasyon hakkında faydalı ya da zararlı diye bir genelleme yapmak mümkün değildir. Tedavisi olmayan hastalıklar zararlı mutasyon, daha verimli çalışan bitkilere ise faydalı mutasyon örneği denilebilmektedir. Bu kapsamda bir canl..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 06.04, 25 Haziran 2024 Fenpedia mesaj katkılar, Mitoz Bölünme sayfasını oluşturdu ("==HÜCRE BÖLÜNMESİ== '''Hücre bölünmesi''', tek hücreli canlıların çoğalması, çok hücreli canlıların büyümesi, erkek ve dişi eşey hücrelerinin meydana gelmesi için gerekli biyolojik olaydır. Belirli bir büyüklüğe ulaşan hücrelerden, yeni hücreler oluşmasına hücre bölünmesi denir. Hücre bölünmesi tüm canlılarda görülür. Hücreler, büyüme, gelişme, yaraların onarılması ve üreme hücrelerini oluşturmak içi..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 06.03, 25 Haziran 2024 Fenpedia mesaj katkılar, MEVSİMLER VE İKLİM sayfasını oluşturdu ("== MEVSİMLER VE İKLİM == {{:MEVSİMLER VE OLUŞUMLARI}} {{:İKLİM VE HAVA HAREKETLERİ}} <noinclude> category:KONULARcategory:ORTAOKUL KONULARIcategory:8.SINIF KONULARIcategory:8.SINIF ANA KONULARIcategory:8.SINIF MEVSİMLER VE İKLİM KONULARI </noinclude>" içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 06.03, 25 Haziran 2024 Fenpedia mesaj katkılar, MEVSİMLER VE OLUŞUMLARI sayfasını oluşturdu ("==== [https://tr.wikipedia.org/wiki/D%C3%BCnya Dünya]'nın Şekli ve Hareketleri ==== Dünya'nın düzgün bir geometrisi yoktur (Dağlar tepeler çukur oluşumlar vb. sebeplerle). Küre biçimdedir fakat Ekvator'daki yarıçapı kutuplardaki yarıçapından fazladır. Bu <u>kutuplarından basık, ekvatordan şişik</u> özel küresel geometrik şekil '''geoit''' (Latince, Eski Yunanca Geo "dünya") yani "Dünya şekli" diye adlandırılır. Sürekli o..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 06.03, 25 Haziran 2024 Fenpedia mesaj katkılar, MENDEL YASALARI sayfasını oluşturdu ("'''MENDEL YASALARI:''' Mendel’in yaptığı çalışmalar sonucu elde ettiği yasalardır. '''1-Karakterlerin Benzerliği (Birleşmesi) Kanunu:''' Farklı türden homozigot iki dölün (biri baskın, biri çekinik) çaprazlanması sonucu elde edilen ilk oğul döllerin (F1 dölünün) hepsinin fenotip ve genotipleri aynıdır ve hepsi de %100 heterozigot yani melezdir . Homozigot Dominant x Homozigot Resesif = %100 Heterozigot (Melez) DD x dd = %10..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 06.02, 25 Haziran 2024 Fenpedia mesaj katkılar, Mayoz Bölünme sayfasını oluşturdu ("=== Mayoz Bölünme === Üreme hücrelerinin oluşmasını sağlayan bölünme çeşididir. Sperm ve yumurta hücreleri mayoz bölünme ile gerçekleşir. Üreme ana hücrelerinde kromozom sayısının yarıya inmesi olayı ''mayoz'' ile gerçekleşir. Sonuçta oluşan hücrelere üreme hücresi (gamet) denir. Mayoz bölünme I. ve II. mayoz bölünme şeklinde olup, bunların her biri aslında birbirini izleyen iki bölünmeden ibarettir. # Mayoz böl..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 06.02, 25 Haziran 2024 Fenpedia mesaj katkılar, MADDENİN TANECİKLİ YAPISI sayfasını oluşturdu ("==MADDENİN TANECİKLİ YAPISI== thumb|Helyum Atomu (Basitleştirilmiş)'''Atom''', bilinen evrendeki tüm maddenin kimyasal ve fiziksel niteliklerini taşıyan en küçük yapı taşıdır. Atom Yunancada bölünemez anlamına gelen atomostan türemiştir. Atomus sözcüğünü ortaya atan ilk kişi MÖ 440'lı yıllarda yaşamış Demokritos'tur. ===Tarihte Atom:=== '''John Dalton''': Atom konusunda ilk bilimsel çalışmayı yapmı..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 06.01, 25 Haziran 2024 Fenpedia mesaj katkılar, MADDENİN TANECİKDEN OLUŞUR sayfasını oluşturdu ("==MADDENİN TANECİKLİ YAPISI== Çevremizdeki varlıkların çoğu maddedir. Gözümüzün göremeyeceği kadar küçük maddeler de vardır. Işık, ses, elektrik gibi enerji türleri madde sayılmaz. Bir varlığın madde olabilmesi için 2 özelliğinin bulunması gerekir; # '''Kütle:''' Madde miktarı olarak tanımlanır. Kütle teraziyle ölçülür. Maddelerin az ya da çok kütlesi olması gerekir. Örneğin mikropların kütlesi çok çok kü..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 06.01, 25 Haziran 2024 Fenpedia mesaj katkılar, MADDENİN ISI İLE ETKİLEŞİMİ sayfasını oluşturdu ("==MADDENİN ISI İLE ETKİLEŞİMİ== Enerji doğada farklı şekillerde karşımıza çıkabilir. Isı da bunlardan biridir. Evrendeki <u>bütün enerjilerin kaynağı güneştir</u>, güneş ile dünya arasında ısı alışverişi gerçekleşir ve bu alışveriş toprak, taş, su ve tüm maddelerin ısınmasına neden olur. Bir maddeyi oluşturan taneciklerin sahip oldukları hareket (kinetik) enerjilerinin toplamına '''ısı''' denir. '''Sıcaklık..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 06.01, 25 Haziran 2024 Fenpedia mesaj katkılar, MADDENİN HÂL DEĞİŞİMİ sayfasını oluşturdu ("==MADDENİN HÂL DEĞİŞİMİ== Maddenin 3 fiziksel hali vardır. Bunlar katı, sıvı ve gazdır. Bu üç halde de madde aynı madde olmasına karşın görünüşü değişmiştir. Maddeler sıcaklık değişimlerinden hal değiştirerek etkilenirler. Sıvı haldeki suyu yeterince soğutursak katıya (buza) dönüşür. Yine sıvı suyu kaynama sıcaklığına kadar ısıtırsak gaz haldeki suya yani buhara dönüştürmüş oluruz. Madde hal deği..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 06.00, 25 Haziran 2024 Fenpedia mesaj katkılar, MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ sayfasını oluşturdu ("==MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ== Saf bir maddenin diğer maddelerden ayrılmasını sağlayan özelliklere maddenin ayırt edici özellikleri denir. Parmak izimiz veya kimlik numaramız bizim kim olduğumuzu belirlemeyi sağlar. Maddelerin de kimliğini belirlemeyi sağlayan bazı özellikleri varır. Kapta bulduğunuz bilmediğiniz bir sıvının ne olduğunu anlamaya çalıştığınızı düşünün. Tehlikeli olduğu için tadına bakamazs..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 06.00, 25 Haziran 2024 Fenpedia mesaj katkılar, MADDE VE ISI KONUSU sayfasını oluşturdu ("==MADDE VE ISI== * Isı bir enerji türüdür. * Maddeler birbirlerine ısı alıp verebilir. * Isı alan bir maddenin genellikle sıcaklığı artar. * Isı veren bir maddenin genellikle sıcaklığı azalır. * Birimi kalori veya jolule (jul)’dür. * Kalorimetre kabıyla ölçülür. Günlük hayatta çoğu zaman ısı enerjisine ihtiyaç duyarız; * Vücudumuzu ısınması, * Binaların ısıtılması, * Yemek pişirme, * Banyo suyunun ısıtılm..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 05.59, 25 Haziran 2024 Fenpedia mesaj katkılar, MADDE VE ISI sayfasını oluşturdu ("== MADDE VE ISI == {{:MADDENİN TANECİKDEN OLUŞUR}} {{:YOĞUNLUK}} {{:MADDE VE ISI KONUSU}} {{:YAKITLAR}} <noinclude> category:KONULARcategory:ORTAOKUL KONULARIcategory:6.SINIF KONULARIcategory:6.SINIF ANA KONULARIcategory:6.SINIF MADDE VE ISI KONULARI </noinclude>" içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 05.59, 25 Haziran 2024 Fenpedia mesaj katkılar, MADDE VE ENDÜSTRİ sayfasını oluşturdu ("= MADDE VE ENDÜSTRİ = {{:PERİYODİK TABLO}} {{:FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİMLER}} {{:KİMYASAL TEPKİMELER}} {{:ASİT VE BAZLAR}} {{:MADDENİN ISI İLE ETKİLEŞİMİ}} <noinclude> category:KONULARcategory:ORTAOKUL KONULARIcategory:8.SINIF KONULARIcategory:8.SINIF ANA KONULARIcategory:8.SINIF MADDE VE ENDÜSTRİ KONULARI </noinclude>" içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 05.59, 25 Haziran 2024 Fenpedia mesaj katkılar, MADDE VE DEĞİŞİM sayfasını oluşturdu ("== MADDE VE DEĞİŞİM == {{:MADDENİN HÂL DEĞİŞİMİ}} {{:MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ}} {{:ISI VE SICAKLIK}} {{:ISI, MADDELERİ ETKİLER}} <noinclude> category:KONULARcategory:ORTAOKUL KONULARIcategory:5.SINIF KONULARIcategory:5.SINIF ANA KONULARIcategory:5.SINIF MADDE VE DEĞİŞİM KONULARI </noinclude>" içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 05.58, 25 Haziran 2024 Fenpedia mesaj katkılar, MADDE DÖNGÜLERİ sayfasını oluşturdu ("== Madde Döngüleri == Canlı yaşamı için büyük önem taşıyan su, karbon, oksijen, azot gibi maddeler canlı ve cansız çevre içinde dolaşım halindedir. Bu maddelerin düzenli bir biçimde yapmış oldukları dolaşıma '''madde döngüsü''' denir. ==== Su Döngüsü ==== orta ==== Oksijen Döngüsü ==== Atmosferde yüzde 21 oranında oksijen çok az miktarda da Karbondioksit bulunmaktadır. Oksijenin temel kay..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 05.57, 25 Haziran 2024 Fenpedia mesaj katkılar, KİMYASAL TEPKİMELER sayfasını oluşturdu ("==KİMYASAL TEPKİMELER== Maddelerin kimyasal değişime uğrayarak yeni maddeler oluşturmasına kimyasal tepkime denir. Kimyasal tepkimelerde ısı, ışık, gaz çıkışı, renk değişimi, çökelek oluşumu ve hal değişimi meydana gelebilir. Fakat bu tür değişimler her zaman kimyasal değişim olduğunun kanıtı olamaz. Bazı durumlarda fiziksel değişimlerde de aynı ipuçları görülmektedir. === Elementlerin kararlı hale geçme istekle..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 05.57, 25 Haziran 2024 Fenpedia mesaj katkılar, KİMYA ENDÜSTRİSİ sayfasını oluşturdu ("==== Kimya Endüstrisi Nedir? ==== Temizlik, boya, kozmetik, ilaçlar gibi tüketim mallarının yanı sıra gübreler ve tarım ilaçları, imalat sanayisinin ihtiyaç duyduğu organik ve inorganik kimyasallar, boyalar ve laboratuvar kimyasalları '''kimya endüstrisinin''' üretim malzemeleridir. Sanayi boyutları olduğu gibi küçük işletmelere de yer veren sanayi ülke ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Kimya endüstrisi, gıda maddelerinde,..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 05.56, 25 Haziran 2024 Fenpedia mesaj katkılar, KÜTLE VE AĞIRLIK İLİŞKİSİ sayfasını oluşturdu ("== KÜTLE VE AĞIRLIK İLİŞKİSİ == '''Kütle:''' Cismin değişmeyen madde miktarına kütle denir. Birimi kilogram (kg) veya gramdır (g). Kütle eşit kollu terazi ile ölçülür. M harfi ile gösterilir. Maddenin yerini değiştirmekle kütle değişmez. Bir cismin kütlesi Dünya’da ve Ay’da birbirine eşittir. '''Kütle Çekim Kuvveti:''' Kütleye sahip olan her cisim birbirini çeker ve iter. Bu kuvvete kütle çekim kuvveti denir. Dünya..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 05.56, 25 Haziran 2024 Fenpedia mesaj katkılar, KUVVETİN ÖLÇÜLMESİ VE SÜRTÜNME sayfasını oluşturdu ("== KUVVETİN ÖLÇÜLMESİ VE SÜRTÜNME == {{:KUVVETİN ÖLÇÜLMESİ}} {{:SÜRTÜNME KUVVETİ}} <noinclude> category:KONULARcategory:ORTAOKUL KONULARIcategory:5.SINIF KONULARIcategory:5.SINIF ANA KONULARIcategory:5.SINIF KUVVETİN ÖLÇÜLMESİ VE SÜRTÜNME KONULARI </noinclude>" içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 05.56, 25 Haziran 2024 Fenpedia mesaj katkılar, KUVVETİN ÖLÇÜLMESİ sayfasını oluşturdu ("==KUVVETİN ÖLÇÜLMESİ== Hayatımızın her yerinde kuvvetin etkilerini görürüz. Kuvvet cisimleri durdurabilir veya hareketlendirebilir. Cisimlerin şeklini değiştirebilir veya hareketin yönünü değiştirebilir. '''Kuvvetin Özellikleri:'''küçükresimHareketi başlatan, durduran, yavaşlatan veya hızlandıran; cisimlerde şekil değişikliği yapan etkiye kuvvet denir. Topa vurduğumuzda hızlanması, o..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 05.55, 25 Haziran 2024 Fenpedia mesaj katkılar, Kuvvetin Özellikleri sayfasını oluşturdu ("==Kuvvetin Özellikleri== Bir cismi harekete geçiren, durduran, yönünü veya doğrultusunu değiştiren, hareketin hızını azaltan veya hızlandıran, cisimde şekil değişikliği yapabilen etkiye kuvvet denir. '''Kuvvetin özelliklerini aşağıdaki gibi özetleyebiliriz;''' *Duran bir cismi harekete geçirebilir, *Hareket eden bir cismi durdurabilir, *Hareketin hızını attırabilir (hızlandırma), *Hareketin hızını azaltabilir(yavaşlatma..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 05.55, 25 Haziran 2024 Fenpedia mesaj katkılar, KUVVET, İŞ VE ENERJİ İLİŞKİSİ sayfasını oluşturdu ("==KUVVET, İŞ VE ENERJİ İLİŞKİSİ== ===İŞ VE ENERJİ=== Bir cisme uygulanan kuvvetin cisme kendi doğrultusunda yol aldırmasına iş denir. Bir kuvvet cisme uygulandığında cismi kendi doğrultusunda hareket ettirebiliyorsa o kuvvet iş yapmış demektir. Bir kuvvetin iş yapabilmesi için; *Cisme uygulanması gerekir. *Cisme yol aldırması gerekir. *Cisme aldırdığı yolun kendi (uygulanma) doğrultusuyla aynı yani paralel bir bileşen..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 05.54, 25 Haziran 2024 Fenpedia mesaj katkılar, KUVVET VE HAREKET sayfasını oluşturdu ("== KUVVET VE HAREKET == {{:Kuvvetin Özellikleri}} {{:Bileşke Kuvvet}} {{:Dengelenmiş ve Dengelenmemiş Kuvvetler}} {{:SABİT SÜRATLİ HAREKET}} <noinclude> category:KONULARcategory:ORTAOKUL KONULARIcategory:6.SINIF KONULARIcategory:6.SINIF ANA KONULARIcategory:6.SINIF KUVVET VE HAREKET KONULARI </noinclude>" içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 05.54, 25 Haziran 2024 Fenpedia mesaj katkılar, KUVVET VE ENERJİ sayfasını oluşturdu ("= KUVVET VE ENERJİ = {{:KÜTLE VE AĞIRLIK İLİŞKİSİ}} {{:KUVVET, İŞ VE ENERJİ İLİŞKİSİ}} <noinclude> category:KONULARcategory:ORTAOKUL KONULARIcategory:7.SINIF KONULARIcategory:7.SINIF ANA KONULARIcategory:7.SINIF KUVVET VE ENERJİ KONULARI </noinclude>" içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 05.53, 25 Haziran 2024 Fenpedia mesaj katkılar, KARIŞIMLAR sayfasını oluşturdu ("==KARIŞIMLAR== Birden fazla maddenin kimyasal özellikleri değişmeyecek şekilde istenilen oranda bir araya getirilmesi ile oluşan madde topluluğuna karışım denir. '''Özellikleri:''' # Karışımı oluşturan maddelerin kimyasal özelliklerinde değişiklik olmaz. # Saf değildir. # Fiziksel yollarla ayrıştırılır. # Erime ve kaynama noktaları çözünenin derişimine bağlı olduğundan sabit değildir. # Karışımların öz kütleleri..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 05.53, 25 Haziran 2024 Fenpedia mesaj katkılar, KALITIM sayfasını oluşturdu ("== KALITIM == Anne ve babadan gelen kalıtsal özelliklerin yavru bireylere aktarılmasına '''kalıtım''' (soyaçekim veya irsiyet olarak da adlandırılır) denir. Canlı vücudunu oluşturan karakterleri üremeyle nesilden nesile aktarılmasını inceleyen bilime '''genetik (kalıtım) bilimi''' denir. Biyoloji biliminde kalıtım çalışmaları '''genetik''' olarak adlandırılır. Genetikle ilgili önemli çalışmaları Gregor Mendel yapmışt..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 05.52, 25 Haziran 2024 Fenpedia mesaj katkılar, IŞIĞIN YAYILMASI KONUSU sayfasını oluşturdu ("Işık bir enerji türüdür. Madde değildir. Bu yazıda ışığın nasıl yayıldığını inceleyeceğiz. Işık nasıl bir yol izler? Bunu anlamak için günlük hayatta karşımıza çıkan bazı durumları daha yakından inceleyelim. Bulutların arasından süzülen ışığın düz bir çizgi olarak ilerlediğini görebiliriz. Her yönde derken eğer ışık bir engelle karşılaşmazsa her yöne yayılmak ister. Evlerimizde kullandığımız lam..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 04.10, 25 Haziran 2024 Fenpedia mesaj katkılar, IŞIĞIN YAYILMASI sayfasını oluşturdu ("== IŞIĞIN YAYILMASI == {{:IŞIĞIN YAYILMASI KONUSU}} {{:IŞIĞIN YANSIMASI KONUSU}} {{:IŞIĞIN MADDEYLE KARŞILAŞMASI}} {{:TAM GÖLGE}} <noinclude> category:KONULARcategory:ORTAOKUL KONULARIcategory:5.SINIF KONULARIcategory:5.SINIF ANA KONULARIcategory:5.SINIF IŞIĞIN YAYILMASI KONULARI </noinclude>" içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 04.10, 25 Haziran 2024 Fenpedia mesaj katkılar, IŞIĞIN YANSIMASI KONUSU sayfasını oluşturdu ("== YANSIMA == Önce yansımanın ne olduğunu tanımlayalım. Yansıma ışığın bir engele çarparak geldiği ortama geri dönmesidir. Yansıma yüzeyin özelliğine göre 2 şekilde gerçekleşir: # Düzgün Yansıma # Dağınık Yansıma '''1. Düzgün Yansıma''' Pürüzsüz ve parlak yüzeylerde olur. Paralel gelen ışınlar paralel olarak yoluna devam eder. Yüzeyde oluşan görüntü nettir. (Görüntü tencere üzerindeki görüntümüz..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 04.09, 25 Haziran 2024 Fenpedia mesaj katkılar, IŞIĞIN SOĞURULMASI sayfasını oluşturdu ("== IŞIĞIN SOĞURULMASI == Bir ışık kaynağından çıkan ışınlar doğrusal olarak her yöne yayılır. Işık ışınları herhangi bir opak (saydam olmayan) madde ile karşılaştığı zaman ışınların bir kısmı yansır, bir kısmı ise madde tarafından tutulur. Işığın madde tarafından tutulmasına '''ışığın soğurulması''' denir. sağ|200x200pik Beyaz ışık içinde tüm renkler..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 04.09, 25 Haziran 2024 Fenpedia mesaj katkılar, IŞIĞIN MADDEYLE KARŞILAŞMASI sayfasını oluşturdu ("==IŞIĞIN MADDEYLE KARŞILAŞMASI== Işık doğrusal yayılan bir enerji türüdür. Görme olayının gerçekleşmesini sağlar. Ayrıca teknolojik pek çok alette ışık kullanılmaktadır. '''Işık hangi maddelerden geçer?''' Işık her maddenin içinden geçemez. Bazı maddeler ışığı tam geçirir, bazıları biraz geçirir, bazı maddeler ise hiç geçirmez. '''SAYDAM MADDELER''' Işığın tamamını geçiren maddelerdir. Bu maddelere p..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 04.08, 25 Haziran 2024 Fenpedia mesaj katkılar, IŞIĞIN MADDE İLE ETKİLEŞİMİ sayfasını oluşturdu ("== IŞIĞIN MADDE İLE ETKİLEŞİMİ == {{:IŞIĞIN SOĞURULMASI}} {{:AYNALAR}} {{:IŞIĞIN KIRILMASI VE MERCEKLER}} <noinclude> category:KONULARcategory:ORTAOKUL KONULARIcategory:7.SINIF KONULARIcategory:7.SINIF ANA KONULARIcategory:7.SINIF IŞIĞIN MADDE İLE ETKİLEŞİMİ KONULARI </noinclude>" içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 04.08, 25 Haziran 2024 Fenpedia mesaj katkılar, IŞIĞIN KIRILMASI VE MERCEKLER sayfasını oluşturdu ("==IŞIĞIN KIRILMASI== thumbIşık yoğunluğu farklı bir ortama girdiğinde hızı değişir, bu nedenle doğrultusu da değişir. Işık ışınlarının yoğunlukları farklı bir saydam ortamdan başka bir saydam ortama geçerken doğrultu değiştirmesine '''kırılma''' denir. Mesela hava ortamında yol alan ışık ışınları su ortamına geçerken normalle belli bir açı yapacak şekilde yön değiştirir, yani..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 04.07, 25 Haziran 2024 Fenpedia mesaj katkılar, ISI, MADDELERİ ETKİLER sayfasını oluşturdu ("==ISI, MADDELERİ ETKİLER== Sıcaklık değişiminin etkisiyle maddede çeşitli olaylar olur. Bunlardan en önemlileri genleşme ve büzülmedir. '''GENLEŞME''' Isınan maddelerin hacminin artmasıdır. Katı, sıvı ve gazlar ısıtıldıklarında genellikle hacim olarak büyürler. '''Katılarda Genleşme:''' Yukarıdaki fotoğrafta bir tren yolunu görüyoruz. İlk yapıldığında düz olan bu yollar şimdi kıvrımlı ve kullanılamaz hale ge..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 04.07, 25 Haziran 2024 Fenpedia mesaj katkılar, ISI VE SICAKLIK sayfasını oluşturdu ("==ISI VE SICAKLIK== Isı bir enerji türüdür. Güneş, ateş, elektrik sobası, kalorifer peteği, yanardağdan fışkıran lav gibi cisimler ısı enerjisi kaynaklarıdır. Isı bir enerji türüdür. Enerji başka cisimlere aktarılabilir. Örneğin Güneş’in sahip olduğu ısı enerjisi bize aktarılır. Bu sayede dünyamız ısınır. Sıcaklık ise bir enerji değildir. Maddelerin ne kadar sıcak ve soğuk olduğunu belirtir. Sıcaklığın fa..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 04.07, 25 Haziran 2024 Fenpedia mesaj katkılar, HÜCRE VE BÖLÜNMELER sayfasını oluşturdu ("= HÜCRE VE BÖLÜNMELER = {{:HÜCRE}} {{:Mitoz Bölünme}} {{:Mayoz Bölünme}} <noinclude> category:KONULARcategory:ORTAOKUL KONULARIcategory:7.SINIF KONULARIcategory:7.SINIF ANA KONULARIcategory:7.SINIF HÜCRE VE BÖLÜNMELER KONULARI </noinclude>" içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 04.06, 25 Haziran 2024 Fenpedia mesaj katkılar, HÜCRE BÖLÜNMESİ sayfasını oluşturdu ("==HÜCRE BÖLÜNMESİ== '''Hücre bölünmesi''', tek hücreli canlıların çoğalması, çok hücreli canlıların büyümesi, erkek ve dişi eşey hücrelerinin meydana gelmesi için gerekli biyolojik olaydır. Belirli bir büyüklüğe ulaşan hücrelerden, yeni hücreler oluşmasına hücre bölünmesi denir. Hücre bölünmesi tüm canlılarda görülür. Hücreler, büyüme, gelişme, yaraların onarılması ve üreme hücrelerini oluşturmak içi..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 04.06, 25 Haziran 2024 Fenpedia mesaj katkılar, HÜCRE sayfasını oluşturdu ("==HÜCRE== Canlılarda canlılık özelliği gösteren en küçük yapı birimine '''hücre''' denir. Doğada yaşayan canlıların tamamı hücrelerden oluşmuştur. Doğada yaşayan canlılardan bazıları tek bir hücreden, bazıları da çok sayıda hücreden oluşmuştur. Doğadaki bütün canlıları oluşturan hücrelerin sayısı, büyüklüğü ve yapısı aynı değildir. Bu nedenle bitki ve hayvan hücreleri arasında benzerlik ve farklılıkl..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 04.06, 25 Haziran 2024 Fenpedia mesaj katkılar, GÜNEŞ’İN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ sayfasını oluşturdu ("==GÜNEŞ’İN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ== sağ|300px Güneş Dünyaya en yakın yıldızdır. Dünyamız için ısı ve ışık kaynağıdır. Hacmi Dünya’ya göre çok büyüktür. Güneş’in içine 1 milyon Dünya sığabilir. Güneş’in içinde hidrojen elementi helyuma dönüşür. Bu dönüşüm sayesinde ortama ısı ve ışık yayılır. Yüzey sıcaklığı 6000 °C’ye ulaşır. '''Güneş’in şekli'''..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 04.05, 25 Haziran 2024 Fenpedia mesaj katkılar, GÜNEŞ, DÜNYA VE AY KONUSU sayfasını oluşturdu ("==GÜNEŞ, DÜNYA VE AY== Gök cisimlerinin hepsi uzay boşluğunda hareket halinde bulunurlar. Güneş, Dünya ve Ay da bu cisimlerdendir. Gök cisimlerinin dönüş süresi ve dönme yönü aşağıda gösterilmiştir. Güneş, Dünya ve Ay’ın dönüş yönleri saat yönünün tersinedir. * Güneş: Kendi etrafında – Saat yönünün tersine. * Dünya : Kendi etrafında – Saat yönünün tersine. * Dünya : Güneş etrafında – Saat yönünü..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 04.04, 25 Haziran 2024 Fenpedia mesaj katkılar, GÜNEŞ, DÜNYA VE AY sayfasını oluşturdu ("{{:GÜNEŞ’İN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ}} {{:AY’IN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ}} {{:AY’IN HAREKETLERİ VE EVRELERİ}} {{:GÜNEŞ, DÜNYA VE AY KONUSU}} <noinclude>category:KONULARcategory:ORTAOKUL KONULARIcategory:5.SINIF KONULARIcategory:5.SINIF ANA KONULARIcategory:5.SINIF GÜNEŞ, DÜNYA VE AY KONULARI</noinclude>" içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 04.04, 25 Haziran 2024 Fenpedia mesaj katkılar, GÜNEŞ VE AY TUTULMASI sayfasını oluşturdu ("==Güneş ve Ay Tutulması== thumb|Ay'ın Dünya'ya düşen gölgesi Dünya’nın gölgesinin Ay üzerine gelmesine Ay Tutulması, Ay’ın gölgesinin Dünya’nın üzerine gelmesine Güneş Tutulması denir. Kolay hatırlamak için; Kimi göremezsek tutulma o ismi alır. *Güneş’i göremezsek → Güneş Tutulması *Ay’ı göremezsek → Ay Tutulması ===Güneş Tutulması=== Güne, Dünya ve Ay bazen aynı düzlem..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 04.04, 25 Haziran 2024 Fenpedia mesaj katkılar, GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ sayfasını oluşturdu ("= GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ = {{:UZAY ARAŞTIRMALARI}} {{:GÖK CİSİMLERİ}} <noinclude> category:KONULARcategory:ORTAOKUL KONULARIcategory:7.SINIF KONULARIcategory:7.SINIF ANA KONULARIcategory:7.SINIF GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ KONULARI </noinclude>" içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 04.03, 25 Haziran 2024 Fenpedia mesaj katkılar, GÜNEŞ SİSTEMİ VE TUTULMALAR sayfasını oluşturdu ("== GÜNEŞ SİSTEMİ VE TUTULMALAR == {{:GÜNEŞ SİSTEMİ}} {{:Asteroit, Meteor, Gök Taşı}} {{:GÜNEŞ VE AY TUTULMASI}} <noinclude> category:KONULARcategory:ORTAOKUL KONULARIcategory:6.SINIF KONULARIcategory:6.SINIF ANA KONULARIcategory:6.SINIF GÜNEŞ SİSTEMİ VE TUTULMALAR KONULARI </noinclude>" içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 04.02, 25 Haziran 2024 Fenpedia mesaj katkılar, GÜNEŞ SİSTEMİ sayfasını oluşturdu ("==Güneş Sistemindeki Gezegenler== Dünya’mız Güneş Sistemi içinde bulunur. Güneş sisteminde 8 gezegen, bu gezegenlerin uyduları, asteroit dediğimiz uzay kayaları ve Güneş’in kendisi bulunur. === Güneş Sistemi Gezegenleri === Güneş sisteminde 8 gezegen vardır. Daha önce gezegen kabul edilen Plüton 24 Ağustos 2006 tarihinde ''cüce gezegen'' kabul edilmiştir. Bu yüzden artık gezegen olarak kabul edilmemektedir. {| style="widt..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 04.01, 25 Haziran 2024 Fenpedia mesaj katkılar, GÖK CİSİMLERİ sayfasını oluşturdu ("==GÖK CİSİMLERİ== Dünya atmosferi dışında kalan ve her şeyi içine alan sonsuz boşluğa '''uzay''' denir. Uzay boşluğunda yer alan, tüm doğal cisimlere(gezegen, yıldız, asteroit, galaksi gibi…) '''gök cismi''' denir. Dünya ile birlikte her şeyi içine alan sonsuz boşluğa ise '''evren''' denir. {| class="wikitable" style="white-space: nowrap;" |- ! rowspan="2" valign="middle" |Güneş sistemi ! colspan="3" |Güneş dışı ! rowspa..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 04.01, 25 Haziran 2024 Fenpedia mesaj katkılar, FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİMLER sayfasını oluşturdu ("== FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİMLER == {| class="fendefteri" style="border: 1px solid #ddd;" !FİZİKSEL DEĞİŞİM !KİMYASAL DEĞİŞİM |- | * Maddenin sadece dış görünümünde meydana gelen değişmelere '''fiziksel değişim''' denir. * Fiziksel değişimler sonucu maddelerin renk, şekil, büyüklük gibi özellikleri değişirken kimliği değişmez. * Madde yine aynı maddedir fakat görünümü değişmiştir. * Bazı fiziksel değiş..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)