Yeni sayfalar
Fenpedia sitesinden
- 03.59, 25 Haziran 2024 ELEKTRİĞİN İLETİMİ (geçmiş | değiştir) [313 bayt] Fenpedia (mesaj | katkılar) ("== ELEKTRİĞİN İLETİMİ == {{:İLETKEN VE YALITKAN MADDELER}} {{:ELEKTRİKSEL DİRENÇ VE BAĞLI OLDUĞU FAKTÖRLER}} <noinclude> category:KONULARcategory:ORTAOKUL KONULARIcategory:6.SINIF KONULARIcategory:6.SINIF ANA KONULARIcategory:6.SINIF ELEKTRİĞİN İLETİMİ KONULARI </noinclude>" içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 03.59, 25 Haziran 2024 ELEKTRİKSEL DİRENÇ VE BAĞLI OLDUĞU FAKTÖRLER (geçmiş | değiştir) [3.477 bayt] Fenpedia (mesaj | katkılar) ("==ELEKTRİKSEL DİRENÇ VE BAĞLI OLDUĞU FAKTÖRLER== Maddenin elektrik akımının iletilmesine gösterdikleri zorluğa direnç denir. İletken maddelerin direnci az, yalıtkan maddelerin direnci fazladır. Tüm maddelerin az ya da çok bir direnci vardır. Direnci az devrede elektrik kolayca iletildiği için lamba parlaklığı fazladır. Direncin çok olduğu devrede elektrik az iletilir. Bu da lambanın sönük yanmasına neden olur. '''Dirençl..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 03.58, 25 Haziran 2024 ELEKTRİK YÜKLERİ VE ELEKTRİKLENME (geçmiş | değiştir) [8.997 bayt] Fenpedia (mesaj | katkılar) ("== ELEKTRİK YÜKLERİ VE ELEKTRİKLENME == Maddeler, elektriksel olarak nötr olan atomlardan meydana gelmektedir. Çünkü, atomlar içerisinde bulunan pozitif yüklerin (çekirdeğinde bulunan protonlar) sayısı ile negatif yüklerin (çekirdeğin etrafındaki kabuklarda bulunan elektronlar) sayısı birbirine eşittir. Statik elektrik olgular, pozitif ve negatif yüklerin ayrımına gereksinim duymaktadır. İki madde birbirleri ile temasa geçtiği..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 03.58, 25 Haziran 2024 ELEKTRİK YÜKLERİ VE ELEKTRİK ENERJİSİ (geçmiş | değiştir) [345 bayt] Fenpedia (mesaj | katkılar) ("= ELEKTRİK YÜKLERİ VE ELEKTRİK ENERJİSİ = {{:ELEKTRİK YÜKLERİ VE ELEKTRİKLENME}} {{:ELEKTRİK ENERJİSİNİN DÖNÜŞÜMÜ}} <noinclude> category:KONULARcategory:ORTAOKUL KONULARIcategory:8.SINIF KONULARIcategory:8.SINIF ANA KONULARIcategory:8.SINIF ELEKTRİK YÜKLERİ VE ELEKTRİK ENERJİSİ KONULARI </noinclude>" içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 03.57, 25 Haziran 2024 ELEKTRİK ENERJİSİNİN DÖNÜŞÜMÜ (geçmiş | değiştir) [4.025 bayt] Fenpedia (mesaj | katkılar) ("==ELEKTRİK ENERJİSİNİN DÖNÜŞÜMÜ== Termodinamiğin birinci kanununa göre (enerjinin korunumu yasası olarak da bilinir) enerji, dönüştürülebilen bir büyüklüktür. Enerjiyi bir biçimden diğerine dönüştüren cihaza '''transduser''' denir. ===Elektrik Enerjisinin Isı ve Işık Enerjisine Dönüşümü=== İletkenlerin elektrik enerjisini iletirken akıma karşı gösterdiği zorluğa direnç denir. Bu direnç telin ışıma yapmasın..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 03.57, 25 Haziran 2024 ELEKTRİK DEVRELERİ (geçmiş | değiştir) [11.801 bayt] Fenpedia (mesaj | katkılar) ("== ELEKTRİK DEVRELERİ == '''Direnç:''' kondansatör, iletim hatları ve güç kaynağı gibi çeşitli devre elemanlarının bir araya gelerek oluşturduğu devrelere verilen isimdir. '''Ampermetre:''' Bir elektrik devresinden geçen elektrik akımının şiddetini ölçen alettir. Devreye seri bağlanır. '''Voltmetre:''' Devrenin herhangi iki noktası arasındaki potansiyel farkını (gerilimi) ölçmek için kullanılan araç. Voltmetre, potansiy..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 03.56, 25 Haziran 2024 ELEKTRİK DEVRE ELEMANLARI (geçmiş | değiştir) [380 bayt] Fenpedia (mesaj | katkılar) ("== ELEKTRİK DEVRE ELEMANLARI == {{:DEVRE ELEMANLARININ SEMBOLLERLE GÖSTERİMİ VE DEVRE ŞEMALARI}} {{:BASİT BİR ELEKTRİK DEVRESİNDE LAMBA PARLAKLIĞINI ETKİLEYEN DEĞİŞKENLER}} <noinclude> category:KONULARcategory:ORTAOKUL KONULARIcategory:5.SINIF KONULARIcategory:5.SINIF ANA KONULARIcategory:5.SINIF ELEKTRİK DEVRE ELEMANLARI KONULARI </noinclude>" içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 03.56, 25 Haziran 2024 DUYU ORGANLARI (geçmiş | değiştir) [15.652 bayt] Fenpedia (mesaj | katkılar) ("==DUYU ORGANLARI== === Tatma Organımız Dil === Vücudumuza dışarıdan uyarıları algılayan organlara duyu organı denir. Bu duyu organlarımızdan biri de DİL’dir. '''Dilin Görevleri:''' * Yiyeceklerin tadını almamızı sağlar. * Konuşmamızı sağlar. * Yiyecekleri ağızda hareket ettirerek sindirime yardım eder. * Yiyeceklerin yutulmasına yardım eder. '''Dilin Yapısı''' Yukarıdaki şekilde dilin farklı bölümlerinin aldığ..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 03.56, 25 Haziran 2024 DOĞAL VE YAPAY SELEKSİYON (geçmiş | değiştir) [3.734 bayt] Fenpedia (mesaj | katkılar) ("=== DOĞAL VE YAPAY SELEKSİYON (ELEME = SEÇİLİM): === '''Doğal Seleksiyon:''' Canlıların, doğadaki yaşama şartlarına uyum gösterenlerinin yaşaması, gösteremeyenlerinin ise yok olmasına doğal seleksiyon denir. Canlılar yaşamlarını sürdürebilmek yani yaşama ve üreme şanslarını arttırabilmek için bulundukları ortama uyum sağlamak zorundadırlar. Doğal seleksiyon görüşü ilk defa Charles Darwin tarafından ortaya atılm..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 03.55, 25 Haziran 2024 DOLAŞIM SİSTEMİ (geçmiş | değiştir) [7.855 bayt] Fenpedia (mesaj | katkılar) ("==DOLAŞIM SİSTEMİ== Kalp ve damarların kanı vücutta dolaştığı sisteme dolaşım sistemi denir. '''Dolaşım Sisteminde Görevli Yapılar:'''thumb|200x200pik'''Kalp:''' Kalp kanı vücuda pompalayan bir pompa görevi yapar. Kalbin bir bölümü kanı vücuda pompalarken diğer bölümü vücuttaki kanı emerek tekrar kalbe getirir. İnsan kalbi sağ ve sol karıncık ve sağ ve sol kulakçık olmak üzere 4 odacıktan olu..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 03.55, 25 Haziran 2024 DNA VE GENETİK KOD (geçmiş | değiştir) [349 bayt] Fenpedia (mesaj | katkılar) ("= DNA VE GENETİK KOD = {{:DNA VE EŞLENMESİ}} {{:KALITIM}} {{:MUTASYON VE MODİFİKASYON}} {{:ADAPTASYON}} {{:DOĞAL VE YAPAY SELEKSİYON}} {{:BİYOTEKNOLOJİ}} <noinclude> category:KONULARcategory:ORTAOKUL KONULARIcategory:8.SINIF KONULARIcategory:8.SINIF ANA KONULARIcategory:8.SINIF DNA VE GENETİK KOD KONULARI </noinclude>" içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 03.54, 25 Haziran 2024 DNA VE EŞLENMESİ (geçmiş | değiştir) [8.384 bayt] Fenpedia (mesaj | katkılar) ("== DNA == Hücre çekirdeğinde bulunan [https://tr.wikipedia.org/wiki/DNA DNA], canlı hücrelerini yöneten moleküldür. DNA, nesiller boyunca taşınan genetik materyalleri içerir. DNA'da bulunan genetik bilgi tüm canlıların işlev görmesine, yani büyümesi ve çoğalmasına olanak sağlar. Hücrenin temel kısımları hücre zarı, sitoplazma ve hücrenin yönetim merkezi olan çekirdektir. Çekirdeğin içerisinde <u>DNA ('''D'''eoksiribo ''..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 03.54, 25 Haziran 2024 DEVRE ELEMANLARININ SEMBOLLERLE GÖSTERİMİ VE DEVRE ŞEMALARI (geçmiş | değiştir) [1.147 bayt] Fenpedia (mesaj | katkılar) ("==DEVRE ELEMANLARININ SEMBOLLERLE GÖSTERİMİ VE DEVRE ŞEMALARI== Basit elektrik devresinde kullanılan semboller ve bu sembollerin anlamları. Devre şeması. Elektrik devrelerinde çok sayıda farklı devre elemanı bulunur. Basit bir elektrik devresinde ise az sayıda devre elemanı vardır. Bu devre elemanlarını tanıyalım. '''Pil:''' Devreye enerji sağlar. '''Lamba:''' Ampul olarak da adlandırılır. Elektrik enerjisini ışık enerjisine..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 03.53, 25 Haziran 2024 DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ (geçmiş | değiştir) [3.623 bayt] Fenpedia (mesaj | katkılar) ("==Destek ve Hareket Sistemi== Kaslar ve bu kaslara bağlı kemiklerden oluşan sistemimiz Destek ve Hareket Sistemi Olarak adlandırılır. Omurgalı canlıların hepsinin destek ve hareket sistemi vardır.sağ|200px'''Görevleri:''' *Vücudu dik tutar. *Vücudumuza şekil verir. *Önemli iç organlarımızı korur. (Beyin, kalp, akciğerler) *Kan hücresi üretir. *Kalsiyum gibi mineralleri depolar. *Hareket etmemizi..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 03.53, 25 Haziran 2024 Dengelenmiş ve Dengelenmemiş Kuvvetler (geçmiş | değiştir) [1.065 bayt] Fenpedia (mesaj | katkılar) ("==Dengelenmiş ve Dengelenmemiş Kuvvetler== Bir cisme etki eden net kuvvet sıfırsa Dengelenmiş Kuvvet, sıfırdan farklıysa Dengelenmemiş kuvvet var demektir. '''Dengelenmiş Kuvvet:''' *Bileşke kuvvet sıfırdır. *Dengelenmiş kuvvet etkisindeki cisim ya duruyor, *Ya da sabit süratle hareket ediyordur. '''Dengelenmemiş Kuvvet''' Dengelenmemiş kuvvette net kuvvet sıfırdan farklıdır. Kuvvet dengelenmemişse hareket kesin vardır. Hareket..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 03.52, 25 Haziran 2024 DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEMLER (geçmiş | değiştir) [8.670 bayt] Fenpedia (mesaj | katkılar) ("==DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEMLER== '''Merkezi Sinir Sistemi''' Beyin ve Omurilikten Oluşur. '''Beyin''' Sağ ve sol olmak üzere iki yarım küreden oluşur. Kafatasının içindedir. Çok sayıda sinir hücresinden oluşmuştur. Beyincik ve omurilik soğanı beyne bağlıdır. ''Beyin Hangi Görevleri Yapar?'' * Düşünme ve hafıza merkezidir. * Duyu organlarını yönetir. Onlardan gelen bilgileri yorumlar. Beyinde duyu organlarını..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 03.52, 25 Haziran 2024 CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME (geçmiş | değiştir) [356 bayt] Fenpedia (mesaj | katkılar) ("== CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME == {{:İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME}} {{:BİTKİ VE HAYVANLARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME}} <noinclude> category:KONULARcategory:ORTAOKUL KONULARIcategory:7.SINIF KONULARIcategory:7.SINIF ANA KONULARIcategory:7.SINIF CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME KONULARI </noinclude>" içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 03.51, 25 Haziran 2024 CANLILAR DÜNYASI (geçmiş | değiştir) [4.639 bayt] Fenpedia (mesaj | katkılar) ("== CANLILAR DÜNYASI == === CANLILARI TANIYALIM === Bilimsel olarak canlılar belirli guruplara ayrılmıştır. Bilim insanları bu gruplamayı yaparken canlıların dış görünüşlerine değil, vücutlarındaki yapı ve organlara, beslenme, üreme, hücre yapısı gibi özellikleri dikkate alırlar. Dünyadaki tüm canlılar 4 gruba ayrılmıştır. # Hayvanlar # Bitkiler # Mantarlar # Tek hücreliler. '''Hayvanlar''' Günlük hayatta kedi, köp..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 03.51, 25 Haziran 2024 BİYOÇEŞİTLİLİK (geçmiş | değiştir) [2.957 bayt] Fenpedia (mesaj | katkılar) ("==BİYOÇEŞİTLİLİK== Bir bölgedeki canlı sayısı ve çeşidindeki zenginliğe biyoçeşitlilik veya biyolojik çeşitlilik denir. '''Biyoçeşitliliğe etki eden faktörler:''' Canlıların yaşadığı çevrenin şartları biyoçeşitliliği etkiler. Bu şartlar canlı yaşamı için ne kadar uygunsa biyoçeşitlilik de o kadar zengin olur. Bu şartları sayalım: * Su miktarı * İklim * Yeryüzü şekilleri * Çevrenin kirlilik seviyesi * To..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 03.50, 25 Haziran 2024 BİYOTEKNOLOJİ (geçmiş | değiştir) [2.995 bayt] Fenpedia (mesaj | katkılar) ("==BİYOTEKNOLOJİ== Bilim insanlarının moleküler biyoloji anlamındaki laboratuvar tekniklerini kullanarak yaşayan organizmaların DNA’sında yaptıkları değişiklikleri içeren bilim dalının genel adına '''Genetik Mühendisliği''' denir. Genetik mühendisliğinin uygulama alanlarına örnek olarak, klonlama, gen tedavisi, türlerin ıslah edilmesi ve genetiği değiştirilmiş organizmalar(GDO) örnek olarak verilebilir. '''Klonlama:''' Bir..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 03.50, 25 Haziran 2024 BİTKİ VE HAYVANLARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME (geçmiş | değiştir) [12.260 bayt] Fenpedia (mesaj | katkılar) ("==BİTKİ VE HAYVANLARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME== === Eşeysiz Üreme === Bir canlının üreme hücreleri olmaksızın kendisiyle aynı kalıtsal yapıda birey oluşturmasına '''eşeysiz üreme''' denir. Bölünerek, tomurcuklanarak, rejenerasyonla ve vejetatif üreme olmak üzere dört farklı eşeysiz üreme çeşidi vardır. Bunlardan sadece vejetatif üreme bitkilerde görülür, diğerleri hayvanlarda görülen eşeysiz üreme çeşitlerid..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 03.49, 25 Haziran 2024 BOŞALTIM SİSTEMİ (geçmiş | değiştir) [4.848 bayt] Fenpedia (mesaj | katkılar) ("==BOŞALTIM SİSTEMİ== thumb|Boşaltım SistemiVücutta gerçekleşen yaşamsal olaylar sonrasında çeşitli atık maddeler oluşur. Atık maddeleri vücudumuzdan uzaklaştıran sisteme boşaltım sistemi denir. Boşaltım sistemini oluşturan organlar böbrekler, akciğerler, deri, kalın bağırsak ve karaciğerdir. Hücrelerimizin yaşamak için ihtiyaç duyduğu maddeler kan yoluyla taşınır. Bu maddeler hücrede kulla..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 03.49, 25 Haziran 2024 Bileşke Kuvvet (geçmiş | değiştir) [1.443 bayt] Fenpedia (mesaj | katkılar) ("==Bileşke Kuvvet== Bir cisme birden fazla kuvvet etki ediyorsa bileşke kuvvet kavramından bahsetmemiz gerekir. Örneğin dört kişinin bir cisme kuvvet uyguladığını düşünürsek, bu dört kişinin cisme toplam etkisine bileşke kuvvet denir. Bir kayayı tek başına itmek 4 kişiyle itmekten farklı sonuçlar doğurur. İki ya da daha fazla kuvvetin yaptığı etkiyi tek başına yapan kuvvete '''Bileşke kuvvet''' (net kuvvet) denir. Bileşke..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 03.48, 25 Haziran 2024 BESİN ZİNCİRİ (geçmiş | değiştir) [2.068 bayt] Fenpedia (mesaj | katkılar) ("== BESİN ZİNCİRİ == Canlıların ihtiyaç duydukları enerjiyi birbirlerinden karşılamaları sonucu oluşan sıralamaya besin zinciri denir. Besin zincirinin ilk basamağını üreticiler oluşturur. Diğer basamakları tüketicilerden oluşur. orta Yukarıdaki resimde bir ekosistemin içerisinde gerçekleşen enerji aktarımı gösterilmiştir. Bu aktarımda yer alan besin zinciri; '''Bitki ⇒ Çekirge ⇒ Kurbağa..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 03.46, 25 Haziran 2024 BESLENME ŞEKİLLERİNE GÖRE CANLILAR (geçmiş | değiştir) [3.588 bayt] Fenpedia (mesaj | katkılar) ("Doğada, canlı ve cansız varlıkların içinde bulunduğu, yaşamlarını sürdürdükleri ve birbirleriyle etkileşimde bulundukları alanlara '''ekosistem''' denir. Canlılar bulundukları ekosistemde hem diğer canlılarla hem de cansız varlıklarla devamlı etkileşim içerisindedir. Ekosistemi oluşturan canlılar beslenme şekillerine göre gruplandırılır. Bunlar bitkiler, hayvanlar, mikro organizmalar ve mantarlardır. Ekosistemdeki cansız..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 03.46, 25 Haziran 2024 BASİT MAKİNELER (geçmiş | değiştir) [7.378 bayt] Fenpedia (mesaj | katkılar) ("==BASİT MAKİNELER== Günlük hayatımızda iş yapma kolaylığı sağlayan makinelere '''basit makine''' denir. Elektrikle çalışan aletler basit makine değildir. Basit makineler canlı gücü ile çalışan sistemlerdir. '''Özellikleri;''' * Kuvvetin değerini azaltarak kuvvetten kazanç sağlayabilirler. (Kuvvetten kazanç söz konusu ise yoldan kayıp vardır.) '''Kuvvet kazancı = Yük / Kuvvet''' *Alınan yolu azaltarak yoldan kazanç sağla..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 03.45, 25 Haziran 2024 BASİT BİR ELEKTRİK DEVRESİNDE LAMBA PARLAKLIĞINI ETKİLEYEN DEĞİŞKENLER (geçmiş | değiştir) [1.027 bayt] Fenpedia (mesaj | katkılar) ("==BASİT BİR ELEKTRİK DEVRESİNDE LAMBA PARLAKLIĞINI ETKİLEYEN DEĞİŞKENLER== Hayatımızın vazgeçilmez enerji kaynaklarının başında elektrik gelir. Elektrik enerjisi beyaz eşyaların lambaların, televizyon ve telefonların hatta günümüzde otomobillerin bile çalışmasını sağlamaktadır. '''Basit Elektrik Devresi''' Bir elektrik devresi yapacak olursak bize pil, iletken kablo, anahtar ve ampul gereklidir. Pil: Devreye enerji sağl..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 03.43, 25 Haziran 2024 Basit Makineler Özet (geçmiş | değiştir) [4.665 bayt] Fenpedia (mesaj | katkılar) ("{| class="ikilimavi" ! BASİT MAKİNELER |- | '''NEDİR:''' İş yapma kolaylığı sağlayan aletlerdir. * Ör; Makara, Kaldıraç, Çıkrık, Vida, Dişli çark, Kasnak, Eğik düzlem, Tekerlek, Kama… '''ÖZELLİKLERİ NELERDİR:''' * İş kolaylığı sağlarlar. * İnsan gücüyle çalışırlar. * Bazıları kuvvetin yönünü değiştirir. * Bazıları kuvvetten kazanç sağlar. * Bazıları yoldan kazanç sağlar. * Enerji dönüşümü yapabili..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 03.42, 25 Haziran 2024 BASINÇ (geçmiş | değiştir) [7.262 bayt] Fenpedia (mesaj | katkılar) ("== BASINÇ == Cisimler yere uyguladıkları ağırlıklarından dolayı basınç oluşturur. Bir cismin yere uyguladığı dik kuvvete '''basınç''' denir. Bir cismin basıncı ağırlığı ve cismin yüzey ile temas eden alanının değişmesiyle değişir. Basınç “P” ile gösterilir. Birimi ise pascal’dır ve “pa”, “atm” ve “N/m<sub>2</sub>” şeklinde de ifade edilir. ''Günlük Hayatta Basınç;'' * Kışın çok kar yağan bö..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 03.42, 25 Haziran 2024 AY’IN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ (geçmiş | değiştir) [1.159 bayt] Fenpedia (mesaj | katkılar) ("==AY’IN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ== Ay, Dünya’nın tek uydusudur. Diğer gök cisimleri gibi küresel bir yapıya sahip olan Ay’ın büyüklüğü Güneş ve Dünya’dan daha küçüktür. '''Ay’ın şekli''' Ay küresel bir yapıdadır. Atmosferi yoktur. Atmosferi olmadığından rüzgar gibi hava olayları görülmez. Ay’ın yüzeyi tozlarla kaplıdır. Yüzeyinde krater denilen gök taşlarının çarpmasıyla oluşan çukurlar vardır.(k..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 03.42, 25 Haziran 2024 AY’IN HAREKETLERİ VE EVRELERİ (geçmiş | değiştir) [1.865 bayt] Fenpedia (mesaj | katkılar) ("==AY’IN HAREKETLERİ VE EVRELERİ== thumb|Ayın evreleriGök cisimleri uzayda dönme ve dolanma hareketleri yaparlar. '''DÖNME:''' Kendi etrafında dönmek. '''DOLANMA:''' Başka bir gök cismi etrafında dönmek. Dünya, Güneş ve Ay da dönme ve dolanma hareketi yaparlar. '''Hareketlerin süresi''' Dünya kendi etrafında 24 saatte döner. Güneş etrafında 365 gün 6 saatte d..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 03.41, 25 Haziran 2024 AYNALAR (geçmiş | değiştir) [5.103 bayt] Fenpedia (mesaj | katkılar) ("==AYNALAR== Bir cisim üzerine düşen ışık, cismin özelliğine göre geçebilir, geçmeyebilir veya geldiği ortama geri dönebilir. Işığın bir yüzeye çarpıp geldiği ortama geri dönmesi '''yansıma''' olarak adlandırılır. '''Ayna''', ışığın %100'e yakın bir kısmını düzgün olarak yansıtan cilalı yüzeydir. Metal yüzeylerin parlatılmasıyla ilk ayna elde edilmiştir. Daha sonra ise, cam levhaların bir yüzeyi cıva amalgam..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 03.40, 25 Haziran 2024 ASİT VE BAZLAR (geçmiş | değiştir) [8.330 bayt] Fenpedia (mesaj | katkılar) ("==ASİT VE BAZLAR == Maddeler kimyasal özellikleri bakımından üç gruba ayrılır. Bunlar; asitler, bazlar ve asitlik ve bazlık bakımından nötr olan maddelerdir. === ASİTLER=== '''Asitler''' suda çözündüğünde hidrojen iyonu derişimini arttıran maddelerdir. Hidrojen iyonları çözeltiyi ''asidik'' yapar. '''Asitlerin Özellikleri;''' *Sulu çözeltilerinde '''H+''' iyonu (hidrojen iyonu) verirler. *Tatları '''ekşi'''dir. *Ciltte yan..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 03.40, 25 Haziran 2024 Asteroit, Meteor, Gök Taşı (geçmiş | değiştir) [1.930 bayt] Fenpedia (mesaj | katkılar) ("{| style="width:100%;" | {| class="infobox fencontainerontable" style="width:%50;" !Meteor |- |orta|150px |} '''Meteor:''' Uzay boşluğunda bulunan irili ufaklı kaya parçaları Dünya atmosferin girdiğinde meteor adını alır. Meteorlar genellikle parçalanmış gezegenler, asteroit parçaları gibi nedenlerle oluşurlar. Uzay boşluğunda dolanırken Dünya’nın çekim alanına girerek atmosfere ulaşırlar. Meteorlar..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 02.23, 25 Haziran 2024 ADAPTASYON (geçmiş | değiştir) [3.939 bayt] Fenpedia (mesaj | katkılar) ("==ADAPTASYON (ÇEVREYE UYUM)== Doğada (ekosistemlerde) yaşayan canlılar yaşamlarını sürdürebilmek yani yaşama ve üreme şanslarını arttırabilmek için bulundukları ortama uyum sağlamak zorundadırlar. Canlıların bulundukları ortama uyum sağlayarak yaşamlarını sürdürebilmek için çeşitli özellikler (ve davranışlar) kazanmalarına '''adaptasyon''' denir. Adaptasyon sonucu canlıda meydana gelen değişmeler uzun zamanda oluş..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 02.17, 25 Haziran 2024 SAF MADDE VE KARIŞIMLAR ÖDEVPEDİA (geçmiş | değiştir) [773 bayt] Fenpedia (mesaj | katkılar) ("<noinclude>{{7. SINIF ÖDEVPEDİA|7. SINIF ÖDEVPEDİA}}</noinclude> {| class="fencontainerontable mor2" style="width:100%;" !AŞAĞIDA VERİLEN KONU İLE ALAKALI UYGULAMALARI ÇÖZELİM |50px|link= |} {| class="blueboxuygulama" | <quiz display=simple> {{:UYGULAMA:100152}} {{:UYGULAMA:100153}} </quiz> |} {{:SAF MADDE VE KARIŞIMLAR SINAVPEDİA}} {| class="fencontainerontable kirmizi2" style="width:100%;" !AŞAĞIDAKİ ÇOKTAN SE..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 02.14, 25 Haziran 2024 Fiziksel Değişim Mi Kimyasal Değişim Mi? (geçmiş | değiştir) [418 bayt] Fenpedia (mesaj | katkılar) ("Aşağıdaki ifadelerin doğru mu yanlış mı olduğunu işaretleyiniz. <quiz display=simple> {{SORU:100140}} {{SORU:100141}} {{SORU:100142}} {{SORU:100143}} {{SORU:100144}} {{SORU:100145}} {{SORU:100146}} {{SORU:100147}} {{SORU:100148}} {{SORU:100149}} </quiz> <noinclude>Kategori:SINAVLARKategori:ORTAOKUL SINAVLARIKategori:8.SINIF SINAVLARIKategori:8.SINIF MADDE VE ENDÜSTRİ SINAVLARI</noinclude>" içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 02.11, 25 Haziran 2024 IŞIĞIN YAYILMASI ÖDEVPEDİA (geçmiş | değiştir) [495 bayt] Fenpedia (mesaj | katkılar) ("<noinclude>{{5. SINIF ÖDEVPEDİA|5. SINIF ÖDEVPEDİA}}</noinclude> {{:IŞIĞIN YAYILMASI SINAVPEDİA}} {| class="fencontainerontable kirmizi2" style="width:100%;" !AŞAĞIDAKİ ÇOKTAN SEÇMELİ SORULARI CEVAPLAYINIZ. |50px|link= |} {{:IŞIĞIN YAYILMASI TESTPEDİA}} <noinclude> category:SINAVLARcategory:ORTAOKUL SINAVLARI category:5.SINIF SINAVLARIcategory:5.SINIF IŞIĞIN YAYILMASI SINAVLARI </noinclude> __DE..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 02.11, 25 Haziran 2024 MADDE VE DEĞİŞİM ÖDEVPEDİA 5 (geçmiş | değiştir) [313 bayt] Fenpedia (mesaj | katkılar) ("<noinclude>{{5. SINIF ÖDEVPEDİA|5. SINIF ÖDEVPEDİA}}</noinclude> {{:MADDE VE DEĞİŞİM 10 soruluk test}} <noinclude> category:SINAVLARcategory:ORTAOKUL SINAVLARI category:5.SINIF SINAVLARIcategory:5.SINIF MADDE VE DEĞİŞİM SINAVLARI </noinclude> __DEĞİŞTİRYOK__ __İÇİNDEKİLERYOK__" içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 02.11, 25 Haziran 2024 MADDE VE DEĞİŞİM ÖDEVPEDİA 4 (geçmiş | değiştir) [505 bayt] Fenpedia (mesaj | katkılar) ("<noinclude>{{5. SINIF ÖDEVPEDİA|5. SINIF ÖDEVPEDİA}}</noinclude> {{:MADDE VE DEĞİŞİM SINAVPEDİA 4}} {| class="fencontainerontable kirmizi2" style="width:100%;" !AŞAĞIDAKİ ÇOKTAN SEÇMELİ SORULARI CEVAPLAYINIZ. |50px|link= |} {{:MADDE VE DEĞİŞİM TESTPEDİA 4}} <noinclude> category:SINAVLARcategory:ORTAOKUL SINAVLARI category:5.SINIF SINAVLARIcategory:5.SINIF MADDE VE DEĞİŞİM SINAVLARI </noincl..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 02.10, 25 Haziran 2024 MADDE VE DEĞİŞİM ÖDEVPEDİA 3 (geçmiş | değiştir) [505 bayt] Fenpedia (mesaj | katkılar) ("<noinclude>{{5. SINIF ÖDEVPEDİA|5. SINIF ÖDEVPEDİA}}</noinclude> {{:MADDE VE DEĞİŞİM SINAVPEDİA 3}} {| class="fencontainerontable kirmizi2" style="width:100%;" !AŞAĞIDAKİ ÇOKTAN SEÇMELİ SORULARI CEVAPLAYINIZ. |50px|link= |} {{:MADDE VE DEĞİŞİM TESTPEDİA 3}} <noinclude> category:SINAVLARcategory:ORTAOKUL SINAVLARI category:5.SINIF SINAVLARIcategory:5.SINIF MADDE VE DEĞİŞİM SINAVLARI </noincl..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 02.10, 25 Haziran 2024 MADDE VE DEĞİŞİM ÖDEVPEDİA 2 (geçmiş | değiştir) [505 bayt] Fenpedia (mesaj | katkılar) ("<noinclude>{{5. SINIF ÖDEVPEDİA|5. SINIF ÖDEVPEDİA}}</noinclude> {{:MADDE VE DEĞİŞİM SINAVPEDİA 2}} {| class="fencontainerontable kirmizi2" style="width:100%;" !AŞAĞIDAKİ ÇOKTAN SEÇMELİ SORULARI CEVAPLAYINIZ. |50px|link= |} {{:MADDE VE DEĞİŞİM TESTPEDİA 2}} <noinclude> category:SINAVLARcategory:ORTAOKUL SINAVLARI category:5.SINIF SINAVLARIcategory:5.SINIF MADDE VE DEĞİŞİM SINAVLARI </noincl..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 02.10, 25 Haziran 2024 MADDE VE DEĞİŞİM ÖDEVPEDİA (geçmiş | değiştir) [501 bayt] Fenpedia (mesaj | katkılar) ("<noinclude>{{5. SINIF ÖDEVPEDİA|5. SINIF ÖDEVPEDİA}}</noinclude> {{:MADDE VE DEĞİŞİM SINAVPEDİA}} {| class="fencontainerontable kirmizi2" style="width:100%;" !AŞAĞIDAKİ ÇOKTAN SEÇMELİ SORULARI CEVAPLAYINIZ. |50px|link= |} {{:MADDE VE DEĞİŞİM TESTPEDİA}} <noinclude> category:SINAVLARcategory:ORTAOKUL SINAVLARI category:5.SINIF SINAVLARIcategory:5.SINIF MADDE VE DEĞİŞİM SINAVLARI </noinclude>..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 02.09, 25 Haziran 2024 KUVVETİN ÖLÇÜLMESİ VE SÜRTÜNME ÖDEVPEDİA 3 (geçmiş | değiştir) [347 bayt] Fenpedia (mesaj | katkılar) ("<noinclude>{{5. SINIF ÖDEVPEDİA|5. SINIF ÖDEVPEDİA}}</noinclude> {{:KUVVETİN ÖLÇÜLMESİ VE SÜRTÜNME 10 soruluk test}} <noinclude> category:SINAVLARcategory:ORTAOKUL SINAVLARI category:5.SINIF SINAVLARIcategory:5.SINIF KUVVETİN ÖLÇÜLMESİ VE SÜRTÜNME SINAVLARI </noinclude> __DEĞİŞTİRYOK__ __İÇİNDEKİLERYOK__" içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 02.09, 25 Haziran 2024 KUVVETİN ÖLÇÜLMESİ VE SÜRTÜNME ÖDEVPEDİA 2 (geçmiş | değiştir) [556 bayt] Fenpedia (mesaj | katkılar) ("<noinclude>{{5. SINIF ÖDEVPEDİA|5. SINIF ÖDEVPEDİA}}</noinclude> {{:KUVVETİN ÖLÇÜLMESİ VE SÜRTÜNME SINAVPEDİA 2}} {| class="fencontainerontable kirmizi2" style="width:100%;" !AŞAĞIDAKİ ÇOKTAN SEÇMELİ SORULARI CEVAPLAYINIZ. |50px|link= |} {{:KUVVETİN ÖLÇÜLMESİ VE SÜRTÜNME TESTPEDİA 2}} <noinclude> category:SINAVLARcategory:ORTAOKUL SINAVLARI category:5.SINIF SINAVLARIcategory:5.SINIF KUVVET..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 02.09, 25 Haziran 2024 KUVVETİN ÖLÇÜLMESİ VE SÜRTÜNME ÖDEVPEDİA (geçmiş | değiştir) [552 bayt] Fenpedia (mesaj | katkılar) ("<noinclude>{{5. SINIF ÖDEVPEDİA|5. SINIF ÖDEVPEDİA}}</noinclude> {{:KUVVETİN ÖLÇÜLMESİ VE SÜRTÜNME SINAVPEDİA}} {| class="fencontainerontable kirmizi2" style="width:100%;" !AŞAĞIDAKİ ÇOKTAN SEÇMELİ SORULARI CEVAPLAYINIZ. |50px|link= |} {{:KUVVETİN ÖLÇÜLMESİ VE SÜRTÜNME TESTPEDİA}} <noinclude> category:SINAVLARcategory:ORTAOKUL SINAVLARI category:5.SINIF SINAVLARIcategory:5.SINIF KUVVETİN..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 02.08, 25 Haziran 2024 CANLILAR DÜNYASI ÖDEVPEDİA 2 (geçmiş | değiştir) [307 bayt] Fenpedia (mesaj | katkılar) ("<noinclude>{{5. SINIF ÖDEVPEDİA|5. SINIF ÖDEVPEDİA}}</noinclude> {{:CANLILAR DÜNYASI 10 soruluk test}} <noinclude> category:SINAVLARcategory:ORTAOKUL SINAVLARI category:5.SINIF SINAVLARIcategory:5.SINIF CANLILAR DÜNYASI SINAVLARI </noinclude> __DEĞİŞTİRYOK__ __İÇİNDEKİLERYOK__" içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 02.08, 25 Haziran 2024 CANLILAR DÜNYASI ÖDEVPEDİA (geçmiş | değiştir) [490 bayt] Fenpedia (mesaj | katkılar) ("<noinclude>{{5. SINIF ÖDEVPEDİA|5. SINIF ÖDEVPEDİA}}</noinclude> {{:CANLILAR DÜNYASI SINAVPEDİA}} {| class="fencontainerontable kirmizi2" style="width:100%;" !AŞAĞIDAKİ ÇOKTAN SEÇMELİ SORULARI CEVAPLAYINIZ. |50px|link= |} {{:CANLILAR DÜNYASI TESTPEDİA}} <noinclude>category:SINAVLARcategory:ORTAOKUL SINAVLARI category:5.SINIF SINAVLARIcategory:5.SINIF CANLILAR DÜNYASI SINAVLARI</noinclude> __DEĞİŞ..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 02.07, 25 Haziran 2024 GÜNEŞ, DÜNYA VE AY ÖDEVPEDİA 5 (geçmiş | değiştir) [508 bayt] Fenpedia (mesaj | katkılar) ("<noinclude>{{5. SINIF ÖDEVPEDİA|5. SINIF ÖDEVPEDİA}}</noinclude> {{:GÜNEŞ, DÜNYA VE AY SINAVPEDİA 4}} {| class="fencontainerontable kirmizi2" style="width:100%;" !AŞAĞIDAKİ ÇOKTAN SEÇMELİ SORULARI CEVAPLAYINIZ. |50px|link= |} {{:GÜNEŞ, DÜNYA VE AY TESTPEDİA 4}} <noinclude> category:SINAVLARcategory:ORTAOKUL SINAVLARI category:5.SINIF SINAVLARIcategory:5.SINIF GÜNEŞ, DÜNYA VE AY SINAVLARI </noi..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
- 02.07, 25 Haziran 2024 GÜNEŞ, DÜNYA VE AY ÖDEVPEDİA 4 (geçmiş | değiştir) [508 bayt] Fenpedia (mesaj | katkılar) ("<noinclude>{{5. SINIF ÖDEVPEDİA|5. SINIF ÖDEVPEDİA}}</noinclude> {{:GÜNEŞ, DÜNYA VE AY SINAVPEDİA 3}} {| class="fencontainerontable kirmizi2" style="width:100%;" !AŞAĞIDAKİ ÇOKTAN SEÇMELİ SORULARI CEVAPLAYINIZ. |50px|link= |} {{:GÜNEŞ, DÜNYA VE AY TESTPEDİA 3}} <noinclude> category:SINAVLARcategory:ORTAOKUL SINAVLARI category:5.SINIF SINAVLARIcategory:5.SINIF GÜNEŞ, DÜNYA VE AY SINAVLARI </noi..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)